current views are: 5

4 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:04

Δημοσκόπηση στην Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ciudadanos

Προβάδισμα μιας μικρής μιας πιθανής συμμαχίας ανάμεσα στο PP –που έχει σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου– και στο φιλικό προς την αγορά κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), «βλέπει» σημερινή δημοσκόπηση.

Δημοσίευση 11:04’

Προβάδισμα μιας μικρής μιας πιθανής συμμαχίας ανάμεσα στο PP –που έχει σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου– και στο φιλικό προς την αγορά κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), «βλέπει» σημερινή δημοσκόπηση.

Προβάδισμα μιας μικρής μιας πιθανής συμμαχίας ανάμεσα στο PP –που έχει σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου– και στο φιλικό προς την αγορά κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), «βλέπει» σημερινή δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Sigma Dos για τη συντηρητική εφημερίδα El Mundo.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας και το νεόκοπο κόμμα Ciudadanos θα μπορούσαν να κερδίσουν μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβουλίου αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.

Δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύθηκε χθες στην κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais έδειξε επίσης πως το PP και οι Ciudadanos κερδίζουν έδαφος, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβερνητικής πλειοψηφίας από δύο κόμματα, εκτός από την περίπτωση ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο PP και στους Σοσιαλιστές, μια επιλογή που απορρίπτεται ευρέως.

Τα κύρια κόμματα της Ισπανίας στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος προσπαθούν να συγκροτήσουν μια ομάδα αρκετά μεγάλη προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και μήνες αποτυχημένων συνομιλιών δείχνουν πως μια συμφωνία μεταξύ τους είναι όλο και λιγότερο πιθανή.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 2 Μαΐου, θα διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανόν στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της El Mundo, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το PP θα καταλάμβανε 128 έδρες και οι Ciudadanos, που έχουν δείξει προθυμία να σχηματίσουν συνασπισμό με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, 52 έδρες.

Αυτό θα ήταν αρκετό για να ξεπεράσουν τις 176 έδρες που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 800 ερωτηθέντων στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, με ένα περιθώριο λάθους συν/πλην 3,5%, η δημοσκόπηση δείχνει πως η Ισπανία μπορεί να καταλήξει και πάλι σε αδιέξοδο, κάτι που αντανακλάται και σε άλλες δημοσκοπήσεις.

Ένα σχέδιο συνασπισμού που προτάθηκε από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ απέτυχε στις 2 Μαρτίου καθώς τα άλλα κόμματα τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά το καταψήφισαν στο Κοινοβούλιο. Ο Ραχόι αρνήθηκε να προσπαθήσει να σχηματίσει συνασπισμό, λέγοντας πως δεν διαθέτει την απαραίτητη υποστήριξη.

Η δημοσκόπηση της El Mundo δείχνει ότι αυξάνεται η υποστήριξη τόσο για τους Ciudadanos, συν 12 έδρες σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όσο και για το PP, πέντε περισσότερες έδρες απ΄ό,τι στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα μειώνεται η υποστήριξη προς το άλλο νεόκοπο κόμμα, τους Podemos (Μπορούμε), που τάσσεται κατά της λιτότητας.

Η δημοσκόπηση της El Pais, που διενεργήθηκε στα τέλη Μαρτίου σε δείγμα 1.200 ερωτηθέντων, δείχνει επίσης πως η υποστήριξη προς το Podemos έχει μειωθεί σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου.


σχετικα αρθρα