current views are: 8

4 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:30

Panama Papers: Διεθνείς αναταράξεις από τις αποκαλύψεις – Μπαράζ ερευνών

Ενδελεχείς έρευνες αρχίζουν αρκετές χώρες, ύστερα από τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, που έφερε στο φως της δημοσιότητας τα Panama Papers, σχετικά με τη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών. Το γεγονός ότι στην περιβόητη λίστα φιγουράρουν πολλά ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής κοινότητας έχει προκαλέσει «σεισμό».

Δημοσίευση 11:30’

Ενδελεχείς έρευνες αρχίζουν αρκετές χώρες, ύστερα από τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, που έφερε στο φως της δημοσιότητας τα Panama Papers, σχετικά με τη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών. Το γεγονός ότι στην περιβόητη λίστα φιγουράρουν πολλά ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής κοινότητας έχει προκαλέσει «σεισμό».

Ενδελεχείς έρευνες αρχίζουν αρκετές χώρες, ύστερα από τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, που έφερε στο φως της δημοσιότητας τα Panama Papers, σχετικά με τη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιρειών. Το γεγονός ότι στην περιβόητη λίστα φιγουράρουν πολλά ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής κοινότητας έχει προκαλέσει «σεισμό».

Τα Panama Papers δημοσιοποιήθηκαν χάρις στην προσπάθεια ενός εκτεταμένου δικτύου μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο και αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη offshore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca στον Παναμά. 

Πηγή της μεγάλης αυτής αποκάλυψης είναι η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία παρέσχε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού, που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει «σκάνδαλο του αιώνα».

Ολάντ: Καλή είδηση οι αποκαλύψεις

«Καλή είδηση, που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα» χαρακτήρισε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τις αποκαλύψεις των για τη φοροδιαφυγή μέσω offshore.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες», δήλωσε ο κ. Ολάντ και σημείωσε πως «αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ’ αυτούς που διαπράττουν απάτες».

Σε ανακοίνωσή του, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ανέφερε:

Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληφορίες αυτές, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες ‘βιτρίνα’.

Βερολίνο: Οι αποκαλύψεις θα δώσουν ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι αποκαλύψεις που περιέχονται στα αποκαλούμενα “Έγγραφα του Παναμά” (Panama Papers) θα δώσουν μια ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και της φορολογικής απάτης και ότι τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές “δεν έχουν μέλλον”.

“Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Μπορούμε απολύτως να επωφεληθούμε απ’ αυτή τη δυναμική και να εκφράσουμε την ελπίδα ότι θα τεθούν ισχυροί περιορισμοί (σε ορισμένες πρακτικές)”, έστω κι αν αυτές δεν θα εξαφανιστούν “μ’ ένα χτύπημα των δακτύλων”, συνέχισε ο Γέγκερ.

“Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε ήδη προχωρήσει περισσότερο απ’ ό,τι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Γέγκερ, και το θέμα είναι “να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι δυνατότητες, να κλείσουν οι χαραμάδες, αυτός είναι ο στόχος του υπουργού και τον επιδιώκει με επιμονή”. “Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με τον Παναμά”, δήλωσε επίσης.

Αναφερόμενος σε ορισμένες χώρες στον κόσμο που ξοδεύουν “πολλή ενέργεια” για να θέσουν στη διάθεση επιχειρήσεων και προσώπων μέσα για να παρακάμπτουν τους κανόνες, τόνισε πως “τελικά οι χώρες αυτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως μοντέλα όπως αυτά που εφαρμόζουν δεν έχουν μέλλον”.

Έρευνες σε Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία

Έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή κατοίκων τους, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στις διαρροές των Panama Papers άρχισαν οι φορολογικές Αρχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η Φορολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας (Australian Tax Office, ATO) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά πάνω από 800 πλούσιους πελάτες της Mossack Fonseca . «Επί του παρόντος, έχουμε αναγνωρίσει περισσότερους από 800 φορολογούμενους και έχουμε συσχετίσει 120 από αυτούς με μία βοηθητική εταιρεία παροχής υπηρεσιών (για τη σύσταση) offshore στο Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται σε δήλωση της ATO στο πρακτορείο Reuters.

Και η Φορολογική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με τους εταίρους της στο πλαίσιο μίας φορολογικής συμφωνίας, για να αποκτήσει αναλυτικά στοιχεία για τους κατοίκους της χώρας που μπορεί να εμπλέκονται σε ρυθμίσεις με τη μεσολάβηση της Mossack Fonseca .

Αντίγραφο των δεδομένων ζήτησε η Βρετανία

Αντίγραφο των δεδομένων που διέρρευσαν ζήτησε η βρετανική κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να εξετάσει τις πληροφορίες και να αναλάβει δράση σχετικά με οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η διαρροή θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει καταφερθεί εναντίον της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ο εκλιπών πατέρας του, ο Ίαν Κάμερον, αναφέρεται στα περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα που προέρχονται από τους φακέλλους, μαζί με μερικά μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του στην άνω βουλή του κοινοβουλίου, πρώην βουλευτές των Συντηρητικών και δωρητές του κόμματος, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού  αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η οικογένεια του πρωθυπουργού έχει χρήματα επενδεδυμένα σε εξωχώριες εταιρείες που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του, λέγοντας ότι πρόκειται για “ιδιωτική υπόθεση”.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα της οικογένειας τα οποία εξακολουθούν να είναι επενδεδυμένα σ’ αυτά τα ταμεία, η εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε: “Αυτό είναι ένα ιδιωτικό ζήτημα, επικεντρώνω σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση”.

Ισλανδία: Έκκληση να παραιτηθεί ο πρωθυπουγός

Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως…οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται…Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

Σουηδία: Έρευνα για την τράπεζα Nordea

Η σουηδική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (FSA) ήρθε σε επαφή με τις αρχές στο Λουξεμβούργο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με κατηγορίες ότι ο τραπεζικός όμιλος Nordea βοήθησε κάποιους πελάτες για να συστήσουν λογαριασμούς σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Οι πληροφορίες για την Nordea περιλαμβάνονταν στη διαρροή περισσοτέρων των 11,5 εκατ. εγγράφων από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που εδρεύει στον Παναμά.

«Αντιμετωπίζουμε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» δήλωσε ο Κρίστερ Φούρουστεντ, επικεφαλής του τμήματος της FSA που έχει την εποπτεία των μεγάλων σουηδικών τραπεζών.

Αυστρία: Έρευνα σε δύο τράπεζες για διαρροή των αρχείων

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές FMA διενεργεί έρευνα για το κατά πόσο οι τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανόνες κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατονομάστηκαν στα αρχεία που διέρρευσαν για τις δραστηριότητες των offshore εταιριών.

Εκπρόσωπος της FMA δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως οι έλεγχοι για την φύση των συναλλαγών και τα ατόμα που εμπλέκονται σε αυτές. Εάν κριθεί απαραίτητο, οι υποθέσεις αυτές μπορούν να παραπεμφθούν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Νορβηγία: Οι αποκαλύψεις για την τράπεζα DNB θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη

Αποκαλύψεις ότι η κορυφαία νορβηγική τράπεζα DNB βοήθησε πελάτες της να ιδρύσουν εταιρείες offshore στις Σεϋχέλλες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Νορβηγίας (FSA).
Οι δραστηριότητες της DNB δημοσιοποιήθηκαν πρώτα από την εφημερίδα Aftenposten, η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca που έχει την έδρα της στον Παναμά.

“Διευθετήσεις με πελάτες, όπως αυτές που έχουν προκύψει τώρα, μπορεί να συμβάλλουν στην εξασθένηση της εμπιστοσύνης στις ενεχόμενες τράπεζες και στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία γενικά”, αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της FSA Μόρτεν Μπάλτζερσεν.

Η ρυθμιστική αρχή θα ζητήσει εξηγήσεις από τα διοικητικά συμβούλια των ενεχόμενων τραπεζών, πρόσθεσε.

Ουκρανία: Ζητούν την παραπομπή Ποσοσένκο

Ο επικεφαλής του ουκρανικού λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος δήλωσε σήμερα πως το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο σχετικά με τις πληροφορίες ότι χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό σε εταιρία offshore για να αποφύγει τη φορολόγησή του.

“Είναι ο ύψιστος κυνισμός να ιδρύεις εξωχώριες εταιρίες σε μια στιγμή κατά την οποία εκατοντάδες στρατιώτες μας σκοτώνονται”, έγραψε ο ηγέτης του κόμματος Όλεχ Λιάσκο σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας με τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Έρευνα και στην Ολλανδία

Οι ολλανδικές αρχές θα διερευνήσουν τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Ολλανδία μετά τα εκατομμύρια εγγράφων που διέρρευσαν για τους πελάτες της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, με έδρα της τον Παναμά.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι οι φορολογικές αρχές θα διεξαγάγουν έρευνα για το «κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με επιβολή φόρων», πρόσθεσε.

Η Mossack Fonseca διατηρούσε γραφείο στην Ολλανδία που έκλεισε τον περασμένο μήνα ύστερα από πενταετή λειτουργία.


σχετικα αρθρα