Περισσότερες από τις μισές θέσεις είναι άδειες στα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία λόγω του κλεισίματος της διαδρομής των Βαλκανίων, που επιβράδυνε σημαντικά την άφιξη μεταναστών, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Από τις 348.361 θέσεις που είναι κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια, μόνον 157.215 είναι σήμερα κατειλημμένες, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα στα 16 κρατίδια.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνον τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Οι πρόσφυγες οδηγούνται στη συνέχεια σε εστίες αιτούντων άσυλο ή επείγουσας υποδοχής, όπου αργότερα τους δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν μια κατοικία.

Μεταξύ των κρατιδίων στα οποία υπάρχουν οι περισσότερες κενές θέσεις βρίσκεται η Βαυαρία, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είχε υποδεχθεί τους περισσότερους μετανάστες κατά την άφιξή τους στη Γερμανία μετά το ταξίδι τους μέσω των Βαλκανίων.

Η Βαυαρία δεν έπαψε να ζητάει μια αλλαγή τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας έως το σημείο να απειλήσει με το κλείσιμο της μεθορίου της με την Αυστρία και υπογραμμίζοντας επανειλημμένως ότι έχει υπερβεί τις δυνατότητές της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Αντιθέτως στο Βερολίνο όπου η άφιξη των μεταναστών είχε ήδη εξαντλήσει τις δυνάμεις των τοπικών αρχών προκαλώντας μια χαοτική κατάσταση, εξακολουθούν να είναι σχεδόν εξαντλημένες οι δυνατότητες υποδοχής.

Αφού άνοιξε την πόρτα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, η Γερμανία είδε τις αφίξεις Σύρων και Ιρακινών, αλλά και Αφγανών να επιβραδύνονται σημαντικά, κυρίως μετά το κλείσιμο στις αρχές Μαρτίου των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο η Γερμανία είχε καταμετρήσει συνολικά 61.428 αφίξεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο, δηλαδή περίπου ένα τρίτο λιγότερες από αυτές τον προηγούμενο μήνα (91.671 ανθρώπους), σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.