Ενισχυμένος εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Τεντ Κρουζ έναντι του συνυποψηφίου του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησαν οι εντυπώσεις του δεύτερου για τις αμβλώσεις. 

Έτσι ο Τραμπ απευθύνθηκε χθες εκ νέου στους υποστηρικτές του, καθώς σήμερα διεξάγεται ο προκριματικός κύκλος στο Ουισκόνσιν.

Μια ενδεχόμενη ήττα για τον Τραμπ θα πλήξει το προφίλ της θετικής πολιτικής δυναμικής που έχει διαμορφώσει μετά την επικράτησή του στις πρόσφατες αναμετρήσεις, ενώ θα γίνει πιο δύσκολη η προσπάθεια του για την εξασφάλιση των 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική επιλογή του, στο προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Ο Τραμπ κινητοποιήθηκε πραγματοποιώντας δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις χθες. Στο Λα Κρος του Ουισκόνσιν ζήτησε από τις υποστηρικτές του να τον ψηφίσουν, καθώς μπορούν να του δώσουν μία νίκη, που θ' αποτελέσει πραγματική έκπληξη έναντι του Κρουζ.

“Φίλοι μου αν τα πάμε καλά, όλα θα έχουν κριθεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πραγματική αρχή. Στην περίπτωση όμως, που δεν κερδίσουμε είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα,” τόνισε ο Τραμπ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι μια σειρά από παράγοντες και δυνάμεις έχουν ενωθεί εναντίον του στο Ουισκόνσιν, μεταξύ αυτών, ο κυβερνήτης της πολιτείας Σκοτ Γουόλκερ, ο οποίος υποστηρίζει τον Κρουζ.

Ο Γερουσιαστής από το Τέξας, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τηλεοπτικών δικτύων, αλλά και ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που φοβούνται ότι μια τελική προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, θα οδηγήσει σε νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ σχολίασε σαρκαστικά την κίνηση “NeverTrump” τονίζοντας ότι η ηγεσία του κόμματος, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην ίδια κινητοποίηση προκειμένου να νικήσει έναντι της υποψηφιότητας του Μπαράκ Ομπάμα, το 2008 και το 2012. “Εάν είχαν δουλέψει σκληρά για να σταματήσουν τον Ομπάμα, ο ίδιος, δε θα είχε καμία ελπίδα εκλογής,” δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής συγκέντρωσης στο Σουπέριορ του Ουισκόνσιν.

Τόνισε επίσης, ότι είναι άδικο που ο τρίτος συνυποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ αρνήθηκε να εγκαταλείψει την προεκλογική κούρσα, παρά το γεγονός ότι υστερεί σε επίπεδο αποτελεσμάτων τόσο έναντι του Τραμπ, όσο και έναντι του Κρουζ.

Ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει 736 εκλέκτορες για το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο, ενώ του λείπουν άλλοι 501 προκειμένου να επιλεγεί για το χρίσμα. Οι συνυποψήφιοί του Κρουζ και Κέισικ ελπίζουν ότι θα τον εμποδίσουν να συγκεντρώσει τον αριθμό εκλεκτόρων που του λείπει, ώστε στο αναφερόμενο συνέδριο, κανένας από τους υποψηφίους να μην έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων, σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως “contested convention.”

'Έχω τα μάτια μου ανοιχτά,” δήλωσε ο Τραμπ για την πιθανότητα οι ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων να δρομολογήσουν εξελίξεις που δε θα του επιτρέψουν να επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα. 'Έχουμε να κάνουμε μ' ένα σύστημα που είναι διεφθαρμένο και άδικο,” τόνισε.