Η 'Ελεν Κλαρκ, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που έθεσε υποψηφιότητα για την διαδοχή του Μπαν Κι-μουν, φημίζεται στην πατρίδα της για την ακλόνητη αποφασιστικότητά της.

Η 66χρονη Κλαρκ, η οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα της για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έπειτα από φήμες μηνών, ηγήθηκε της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας επί τρεις διαδοχικές θητείες, από το 1999 έως το 2008.

Στη συνέχεια διορίστηκε διευθύντρια του προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (Pnud), μια από τις σημαντικότερες εξειδικευμένες οργανώσεις του ΟΗΕ και έγινε έτσι η πλέον "υψηλόβαθμη" γυναίκα του διεθνούς οργανισμού.

"Είναι το καλύτερο πρόσωπο για τη δουλειά αυτή", σχολίασε ο πρωθυπουργός Τζον Κέι, ο οποίος διαδέχθηκε την Κλαρκ στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Η Κλαρκ έχει δείξει τις ηγετικές της ικανότητες, δηλώνει ο Κέι. "Δεν είναι μόνο το χρονικό διάστημα κατά τον οποίο διετέλεσε πρωθυπουργός, όλη της η ζωή είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική".

Η Κλαρκ κατάγεται από μια συντηρητική οικογένεια αγροτών του Βορείου Νησιού και εισήλθε στην πολιτική όταν διαμαρτυρόταν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και των αγώνων ράγκμπι στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.