Στην επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο για τους πρόσφυγες αναφέρονται, αμέσως μετά την ανακοίνωση της, οι μεγαλύτερες ιταλικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις.

Όλα τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η επίσκεψη αναμένεται  να γίνει στα μέσα Απριλίου.

 «Μετά τη Λαμπεντούζα, ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στην καρδιά της Μεσογείου, για να πορευθεί προς της ροές ανθρώπων, παιδιών και γυναικών, οι οποίες, από την Μέση Ανατολή προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας», γράφει η  La Stampa.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι στις 21 Μαρτίου είχε έrθει στην Ρώμη ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, για να εξετασθούν και να αποφασισθούν, σε απόλυτη εχεμύθεια, οι λεπτομέρειες του ταξιδιού αυτού του αργεντινού ποντίφικα.

«Ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στη Λέσβο για να συναντήσει, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους πρόσφυγες και μετανάστες», γράφει στην έκδοσή της στο διαδίκτυο η εφημερίδα της Ρώμης Il Messagero, προσθέτοντας ότι «οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες θα συνοδεύονται από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ο οποίος περιορίσθηκε να τονίσει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο γίνεται αναφορά».

ΓΙα μια ισχυρή κίνηση αλληλεγγύης που καταδεικνύει το πόσο δραματική είναι η κατάσταση των προσφύγων κάνει λόγο η La Repubblica ενώ και η Corriere della Sera σχολιάζει ότι ο πάπας μεταβαίνει στο ελληνικό νησί προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στους πρόσφυγες και μετανάστες.