Η πρώτη παραίτηση πρωθυπουργού λόγω του σκανδάλου Panama Papers είναι και επίσημα γεγονός. Ο Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ισλανδίας καθώς αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης λόγω της φερόμενης εμπλοκής του σε offshore εταιρεία που διατηρούσε η σύζυγός του.

Ο Σιγκουντούρ Ίνγκι Γιόχανσον, υπουργός Αλιείας θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Πάντως σύμφωνα με το CNBC, ο πρωθυπουργός δεν υπέβαλε την παραίτησή του επισήμως καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να την εγκρίνουν και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Νωρίτερα, ο Γκουνλάουγκσον ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να διαλύσει τη Βουλή και να προχωρήσει σε εκλογές στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Ο επικεφαλής του ισλανδικού κράτους, ωστόσο, αρνήθηκε να προχωρήσει στη διάλυση και κάλεσε για διαβουλεύσεις τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

«Δεν ήμουν έτοιμος να συμφωνήσω σε αυτό το αίτημα, μέχρι να διαβουλευτώ με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων» είπε ο ισλανδός πρόεδρος και συνέχισε:

Δεν θεωρώ φυσιολογικό ο πρωθυπουργός μόνος του να έχει τη δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή χωρίς η πλειοψηφία του κοινοβουλίου να είναι ικανοποιημένη με αυτή την απόφαση.

Χτες, η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του Γκουνλάουγκσον και χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή απαιτώντας την αποχώρηση της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013.

Απαντώντας στις κατηγορίες που του προσάπτονται, σημείωσε πως τα εξωχώρια περιουσιακά στοιχεία της φορολογήθηκαν στην Ισλανδία και ότι έβαλε το δημόσιο συμφέρον πάνω από το δικό του.