Τα σοκαριστικά αποτελέσματα από ένα πείραμα για τις εργασιακές συνθήκες ανακοίνωσαν χθες τα βουλγαρικά συνδικάτα.

Συγκεκριμένα και στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις συνθήκες εργασίας σε διάφορους εργασιακούς χώρους έστειλαν «κρυφή» συναδελφό τους να εργασθεί σε υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ βουλγαρικών συμφερόντων.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σοκάρουν:

Η εργαζόμενη μετά από 2 εβδομάδες εργασία ...«πληρώθηκε» με 7  ευρώ ενώ της δόθηκαν και κουπόνια για ζεστό φαγητό από το κατάστημα αξίας 25 ευρώ. Η συμφωνία ήταν για τουλάχιστον 400 ευρώ τον μήνα. Η δικαιολογία; Η εργαζόμενη πλήρωσε σε πρόστιμα διάφορα προϊόντα που η εταιρεία υποστήριξε ότι είτε εκλάπησαν, είτε χάλασαν, είτε έληξαν.

Τα ίδια συνέβησαν και με τον δεύτερο  μισθό.  Όμως δεν ήταν μόνο αυτό.

Η «κρυφή» εργαζόμενη περιέγραψε μια τρομακτική κατάσταση.

Ενώ είχε προσληφθεί για το μανάβικό δούλευε σαν ταμίας, ψήστρια αλλά και καθάριζε τουαλέτες. Eργαζόταν 6 ημέρες την εβδομάδα επί 9 ώρες χωρίς διακοπή ενώ η συμφωνία ήταν για 8ώρη εργασία με 30 λεπτά διάλλειμα.

Της απαγορευόταν να φάει και να πιεί νερό.

Παντού στο κατάστημα υπήρχαν ταμπέλες που ανέφεραν ότι αν καταγγείλει συνάδελφό της για κλοπή θα έπαιρνε άμεσα 100 ευρώ μπόνους

Υπόσχεση για 150 ευρώ αν δεν ασθενήσει τους πρώτους 3 μήνες.

Τα βουλγαρικά συνδικάτα δεν ανακοίνωσαν το όνομα της αλυσίδας ενώ σήμερα άλλος  «κρυφός» εργαζόμενος βρίσκεται σε άλλο εργασιακό χώρο.

Το πείραμα αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα των εκατοντάδων καταγγελιών εργαζομένων ενώ μόνο το 2015 καταγράφηκαν πάνω από 220 χιλιάδες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.