«Φωτιές» σε μία σειρά από χώρες ανάβουν οι αποκαλύψεις των Panama Papers, καθώς πέραν της πολιτικής κρίσης στην Ισλανδία, όλο και περισσότερες πρωτεύουσες διατάσσουν έρευνες.

Ενώ οι ηγέτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μπαίνουν στο στόχαστρο, ο κατάλογος των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή μακραίνει, ρίχνοντας φως στις «αδιαφανείς» μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι πολιτικοί, αθλητές ή επιχειρηματίες.

Η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ολλανδία και το Πακιστάν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για την υπόθεση. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, η οικογένεια του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των, ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει την αλήθεια των καταγγελιών θα είναι ένας συνταξιούχος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στη Ρωσία, οι εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξέχουσες προσωπικότητες της Ρωσίας ήταν δικαιούχοι εξωχώριων εταιρειών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι πολίτες που αναφέρονται στα «Panama Papers» παραβίασαν τη νομοθεσία.

Την Δευτέρα το Κρεμλίνο απέρριψε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και έφεραν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σχετίζεται με συναλλαγές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω εξωχώριων εταιρειών. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι κατηγορίες αυτές είχαν ως στόχο να δυσφημίσουν τον Ρώσο ηγέτη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα ξαναβάλει τον Παναμά στη «μαύρη λίστα» των μη συνεργαζόμενων φορολογικών παραδείσων, «με ό,τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για εκείνους που έχουν δοσοληψίες» με τη χώρα αυτή.

Τι απαντά το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca

Το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, που ίδρυσε περισσότερες από 240.000 εταιρείες για πελάτες του σε όλον τον κόσμο, αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα και υποστηρίζει ότι είναι «θύμα» μιας εκστρατείας για την κατάργηση του δικηγορικού απορρήτου. Το γραφείο της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε σήμερα ότι ουδέποτε ασκήθηκε δίωξη ή έγινε επίσημη έρευνα σε βάρος του στα σχεδόν 40 χρόνια της λειτουργίας του.

«Δεν παρέχουμε συμβουλές στους πελάτες για το πώς θα διοικούν τις επιχειρήσεις τους. Δεν συνδεόμαστε καθ' οιονδήποτε τρόπο με τις εταιρείες που βοηθάμε να ιδρυθούν. Εκτός από την αμοιβή που λαμβάνουμε, δεν χειριζόμαστε τα χρήματα των πελατών, ούτε έχουμε καμία σχέση με οικονομικές πλευρές που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών», τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Τα μέσα ενημέρωσης που έχουν στην κατοχή τους τα έγγραφα υποστηρίζουν επίσης ότι εξωχώριες εταιρείες σχετίζονται με τις οικογένειες του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, όταν ρωτήθηκε αν θα ερευνηθούν οι φορολογικές υποθέσεις των προσώπων που αναφέρονται στα έγγραφα, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν σχολιάζει «αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που είναι μέλος της ICIJ, έβαλε στο στόχαστρό της το περιβάλλον της Μαρίν Λεπέν, της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ο Φρεντερίκ Σαντιγιόν, ένα από τα πρόσωπα που κατονομάζονται από την εφημερίδα, διαμαρτυρήθηκε κάνοντας λόγο για «απόλυτη νομιμότητα» των πράξεών του.

Στην Ολλανδία, η εφημερίδα Trouw υποστηρίζει σήμερα ότι μεταξύ των εκατοντάδων Ολλανδών που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες των Παναμέζων δικηγόρων για να ιδρύσουν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους ήταν και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Κλάρενς Ζέεντορφ.

Η Monde αναφέρει εξάλλου ότι εκτός από τις τράπεζες HSBC, UBS και Credit Suisse, και η γαλλική Société Générale προσέφυγε στο γραφείο Mossack Fonseca για να ιδρύσει εξωχώριες εταιρείες.

Πάντως η ίδρυση μιας εξωχώριας εταιρείας δεν συνιστά παράνομη πρακτική και ο πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Τιτζάν Τιάμ δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η τράπεζά του εγκρίνει μόνο «νόμιμες» επιχειρήσεις.

Ορισμένα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα προκαλούν ανησυχίες που ξεπερνούν τα όρια της απλής φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την Trouw ο έμπορος όπλων Τζον Μπρέντενκαμπ ίδρυσε «τουλάχιστον 13 εταιρείες» μέσω της Mossack Fonseca. Από αυτές, «τουλάχιστον πέντε περιλαμβάνονται σε διεθνείς λίστες κυρώσεων για την εμπλοκή τους στην πώληση όπλων στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε», τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης BBC και The Guardian ανέφεραν ότι μια εταιρεία - βιτρίνα της Βόρειας Κορέας που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ περιλαμβάνεται στους πελάτες του δικηγορικού γραφείου. Η DCB Finance καταχωρήθηκε το 2006 στις βρετανικές Παρθένες Νήσους και η Mossack Fonseca σταμάτησε να την εκπροσωπεί το 2010. Από τον Ιούνιο του 2013 έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην εταιρεία από τις ΗΠΑ καθώς υπήρχαν υποψίες ότι παρείχε «χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» σε δύο άλλες βορειοκορεατικές εταιρείες που έπαιζαν «κεντρικό ρόλο» στην ανάπτυξη του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Στην Τυνησία, το διαδικτυακό περιοδικό Inkyfada που έχει αναλάβει να χειριστεί τα έγγραφα που αφορούν τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχτηκε «σοβαρή επίθεση» από χάκερ, λίγες ώρες αφότου αναρτήθηκαν στις σελίδες του οι πρώτες πληροφορίες.

Απέναντι σ' αυτή τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν φόρους μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και εκείνοι που έχουν πολλά χρήματα.