current views are: 6

6 Απριλίου 2016
Δημοσίευση04:43

Διεθνής Αμνηστία: Στο «κόκκινο» το ποσοστό των εκτελέσεων παγκοσμίως

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, φανερώνει ότι στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών βρίσκονται οι καταγεγραμμένες εκτελέσεις το 2015.

Δημοσίευση 04:43’

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, φανερώνει ότι στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών βρίσκονται οι καταγεγραμμένες εκτελέσεις το 2015.

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, φανερώνει ότι στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 ετών βρίσκονται οι καταγεγραμμένες εκτελέσεις το 2015. Βάσει της έκθεσης, οι πέντε χώρες στις οποίες σημειώθηκαν οι περισσότερες εκτελέσεις το 2015 ήταν η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ. Από την άλλη μεριά, για πρώτη φορά στα χρονικά,η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως τίθεται υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής για όλα τα εγκλήματα.

Όπως διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία στην έρευνά της σχετικά με τη θανατική ποινή το 2015, η εν λόγω αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που είναι υπεύθυνες για το 89% όλων των καταγεγραμμένων εκτελέσεων.

Τουλάχιστον 1.634 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2015, 50% περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο σύνολο αυτό δεν συνυπολογίζεται η Κίνα, εκεί όπου χιλιάδες ακόμα άνθρωποι πιθανόν να έχουν εκτελεστεί, αλλά και όπου τα δεδομένα σχετικά με τη θανατική ποινή αντιμετωπίζονται ως κρατικό μυστικό, αναφέρει η οργάνωση. 

«Η αύξηση των εκτελέσεων τον περασμένο χρόνο είναι βαθύτατα ανησυχητική. Τα τελευταία 25 χρόνια δεν είχαν εκτελεστεί ποτέ τόσοι πολλοί άνθρωποι από κράτη σε όλο τον κόσμο. Το 2015 οι κυβερνήσεις συνέχισαν ακατάπαυστα να στερούν από τους ανθρώπους τη ζωή τους με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι η θανατική ποινή μας καθιστά πιο ασφαλείς», δηλώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι. 

Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των χωρών που διενεργούν εκτελέσεις αυξήθηκε από 22 το 2014, σε 25 το 2015. Τουλάχιστον έξι χώρες που δεν είχαν εκτελέσει κάποιον το 2014 το διέπραξαν το 2015, συμπεριλαμβανομένου του Τσαντ, όπου οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Υπήρξαν, επίσης, σημαντικά άλματα στον αριθμό των εκτελέσεων που έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σομαλία. 

Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους σε θανατική ποινή για εγκλήματα όπως, η διακίνηση ναρκωτικών, η διαφθορά, η «μοιχεία» και η «βλασφημία». 

 


σχετικα αρθρα