Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε σήμερα το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, «το νόμιμο συνομιλητή του λιβυκού λαού, όπως ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος. Aναγνώριση και από την Αυστραλία. «Χρησιμοποίησε τον όρο "το" και όχι "ένα" για να χαρακτηρίσει το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το νόμιμο συνομιλητή του λιβυκού λαού στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», δήλωσε στον Τύπο αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Κλίντον έκανε αυτό το διαχωρισμό όταν απευθύνθηκε στα μέλη της ομάδας επαφής για τη Λιβύη που συνεδριάζουν στο Αμπού Ντάμπι.

Λίγο νωρίτερα και η Αυστραλία αναγνώρισε το Συμβούλιο ως νόμιμο συνομιλητή του λιβυκού λαού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κέβιν Ραντ.

«Αναγνωρίζουμε το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το νόμιμο συνομιλητή του λιβυκού λαού», δήλωσε ο Ραντ, ενώ επεσήμανε ότι οι ημέρες του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είναι "πραγματικά μετρημένες" και ότι το τέλος του μπορεί να έρθει πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύουν πολλοί.

Έτσι οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως μοναδικό νόμιμο συνομιλητή της Λιβύης είναι πλέον 11: οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γαλλία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γκάμπια, η Μάλτα, η Ιορδανία, η Σενεγάλη και η Ισπανία.