current views are: 7

6 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:31

Το εναλλακτικό σχέδιο της Κομισιόν για τους αιτούντες άσυλο

Τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου III, για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, καθώς η προσφυγική κρίση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και καθώς επί της ουσίας έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες καθώς οι συνθήκες την έχουν προσπεράσει, άνοιξε σήμερα η Κομισιόν.

Δημοσίευση 11:31’

Τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου III, για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, καθώς η προσφυγική κρίση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και καθώς επί της ουσίας έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες καθώς οι συνθήκες την έχουν προσπεράσει, άνοιξε σήμερα η Κομισιόν.

Τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου III, για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, καθώς η προσφυγική κρίση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και επί της ουσίας έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες αφού οι συνθήκες την έχουν προσπεράσει, άνοιξε σήμερα η Κομισιόν.

Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ, ο οποίος καθιστά υπεύθυνη για τη διαχείριση του πρόσφυγα την πρώτη χώρα εισόδου στην κοινοτική επικράτεια, ξεπεράστηκε από την προσφυγική κρίση, γιατί κατέδειξε πως ένα κράτος μέλος, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τον εν λόγω κανονισμό σε περιπτώσεις μαζικής εισόδου προσφύγων στην επικράτειά του.

Αυτήν ακριβώς την αναποτελεσματικότητα λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές προτάσεις της Κομισιόν για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να αναθεωρηθεί στο μέλλον ο κανονισμός.

Η πρώτη εναλλακτική επιλογή που προτείνει, αφορά τη διατήρηση των ισχυόντων κριτηρίων του Δουβλίνου αλλά με την προσθήκη ενός μηχανισμού «μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης» που θα ενεργοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένα κράτος-μέλος υφίσταται «δυσανάλογη πίεση».

Η δεύτερη εναλλακτική επιλογή προτείνει τη μετάβαση σ’ ένα νέο σύστημα κατανομής αιτούντων άσυλο μόνιμου χαρακτήρα βασισμένο σε κριτήρια όπως είναι «το μέγεθος, ο πλούτος και η ικανότητα απορρόφησης του κάθε κράτους-μέλους». «Η ευθύνη δεν θα συνδέεται πλέον με το σημείο της πρώτης εισόδου», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη δεύτερη εναλλακτική επιλογή, προσθέτοντας ότι διαφορετικές παραλλαγές αυτής της επιλογής είναι δυνατές, ανάλογα με το πόση ευθύνη επιθυμούν τα κράτη-μέλη να αναλάβει κράτος το οποίο θα δέχεται την αίτηση.

Ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι έως ότου αναθεωρηθεί το Δουβλίνο πρέπει και να εφαρμόζεται. Αυτό αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να συμβεί σε χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, όπως η Ελλάδα, η οποία σημείωσε ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. «Η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση στη νέα πραγματικότητα», είπε, υπενθυμίζοντας  ότι το Δουβλίνο τέθηκε σε εφαρμογή πολύ πριν η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με το κύμα προσφύγων.

Επιπλέον η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά σε μια «μακροπρόθεσμη προοπτική» κατά την οποία θα εξεταστεί η «δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στο πλαίσιο των σημερινών προτάσεων η Επιτροπή εκφράζει, επίσης, την πρόθεσή της να προτείνει μέτρα πρόληψης των δευτερογενών μετακινήσεων εντός της ΕΕ που θα διασφαλίζουν τη μη «κατάχρηση» του νέου συστήματος και τη «μείωση» των παραγόντων που κάνουν ένα μικρό αριθμό κρατών-μελών πιο «ελκυστικά».

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, αναφέρει πως «θα μπορούσε να προτείνει μέτρα για την αποθάρρυνση και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων. Ειδικότερα, ορισμένα δικαιώματα θα μπορούσαν να εξαρτώνται από την «καταγραφή, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και την παραμονή στη χώρα της ΕΕ του αιτούντος».

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει πως θα εργαστεί σε μια σειρά μέτρων «ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη» και «πολιτικών ένταξης». Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνονται ένα πιο «δομημένο» σύστημα επανεγκατάστασης και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη Μπλε Κάρτα με πιο «ευέλικτους όρους εισδοχής».

«Αν θέλουμε να κλείσουμε την πίσω πόρτα στην παράνομη μετανάστευση, πρέπει να ανοίξουμε περισσότερα παράθυρα για νόμιμη είσοδο στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή θα εργαστεί σε μια σειρά μέτρων ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη. 

Η κατάθεση της αναλυτικής νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν αναμένεται σε μερικές εβδομάδες, οπότε και θα τεθεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ακολούθως προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο.

 


σχετικα αρθρα