Υπαναχώρησε, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος την Τρίτη ανακοίνωσε την παραίτησή του, ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Panama Papers.

Ο Γκουνλάουγκσον με e mail, το οποίο ανάρτησε στο Twitter δημοσιογράφος των Financial Times, αναφέρει ότι δεν παραιτήθηκε, αλλά «έκανε στην άκρη υπέρ του αντιπροέδρου του κόμματός του, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος, ανέφερε ότι είναι πολύ υπερήφανος για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής του και ιδιαίτερα υπερήφανος για τον χειρισμό της κατάστασης με τους πιστωτές των χρεοκοπημένων τραπεζών της Ισλανδίας. Ο Γκουνλάουγκσον δέχθηκε έντονες πιέσεις να παραιτηθεί από το αξίωμά του μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία Wintris Inc. που ανήκει στον ίδιο και στην σύζυγό του Anna Sigurlaug Pálsdóttir, έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής Panama Papers.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Ισλανδός πρωθυπουργός είχε ιδρύσει το 2007, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.