Επίσημες αργίες θα είναι για τους επόμενους δύο μήνες όλες οι Παρασκευές στη Βενεζουέλα, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο,  στην προσπάθειά του για εξοικονόμηση ρεύματος εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

«Θα έχουμε μεγάλα Σαββατοκύριακα», δήλωσε ο κ. Μαδούρο το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια πολύωρης εμφάνισής του στη δημόσια τηλεόραση, σε μία φαντασμαγορική εκπομπή που περιελάμβανε μουσική, χορό και γιγαντιαίες εικόνες του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα παράγει το 60% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται σε υδροηλεκτρικές μονάδες, όμως η ξηρασία των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Οι διακοπές ρεύματος είναι σχετικά συχνό φαινόμενο.

Η αντιπολίτευση καταδίκασε την απόφαση Μαδούρο για εργάσιμη εβδομάδα μόλις τεσσάρων ημερών, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες κινήσεις τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η απόφαση για τριήμερα Σαββατοκύριακα έρχεται στον απόηχο σειράς μέτρων που έχει λάβει ο κ. Μαδούρο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος. Ήδη έχουν μειωθεί οι ώρες εργασίας των καταστημάτων, ενώ οι φετινές διακοπές του Πάσχα επεκτάθηκαν σε μία εβδομάδα.