Έναν 260σέλιδο οδηγό με τίτλο ''Η χαρά του έρωτα'' εξέδωσε το Βατικανό, αποτέλεσμα της δίχρονης συζήτησης των αρχιεπισκόπων και του Πάπα για θέματα γάμου και οικογένειας.

Ο Ποντίφηκας σε κείμενό του στον οδηγό χαρακτηρίζει το σεξ ως «δώρο Θεού» το οποίο -κατά τον ίδιο- δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ανάγκη για αναπαραγωγή.

«Με κανένα τρόπο δε μπορούμε να σκεφτούμε ότι η ερωτική διάσταση της αγάπης είναι κακό που επιτρέπεται, ή βάρος που πρέπει να γίνεται ανεκτό για το καλό της οικογένειας, αλλά είναι δώρο του Θεού που ομορφαίνει την συνάντηση ανάμεσα στους συζύγους», αναφέρει.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια αρνητική στάση, τονίζοντας ότι ''δεν υπάρχει καθόλου έδαφος για να σκεφτούμε τις ομοφυλοφυλικές ενώσεις''. 

Παράλληλα, αποκαλεί το διαζύγιο ''διαβολικό'', αλλά αφήνει ανοιχτό παραθυράκι στους ανθρώπους που έχουν ξαναπαντρευτεί.

Απευθύνει τέλος κάλεσμα σε όσους έχουν χωρίσει να αναρωτηθούν πώς συμπεριφέρθηκαν απέναντι στα παιδιά τους όταν ξεκίνησε η συζυγική κρίση και αν επιχείρησαν να συμφιλιωθούν με τους αγαπημένους τους πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία διαζυγίου