Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Γιάκομπ Κέλενμπεργκ ζήτησε σήμερα από την Δαμασκό να επιτρέψει την «άμεση πρόσβαση» στις ζώνες που έχουν πληγεί από τις βιαιότητες, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να μεταβεί ο ίδιος στη Συρία για να συναντηθεί με τις αρχές. «Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για πρόσβαση σε όλους του κρατούμενους για να εκτιμήσουμε τις συνθήκες κράτησής τους και το πώς τους μεταχειρίζονται ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε εμπιστευτικά τα συμπεράσματά μας στις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο Κέλενμπεργκ.

«Είμαι έτοιμος να μεταβώ ο ίδιος στη Συρία για να συναντηθώ με τις αρχές», επισήμανε.

Καταγγέλλοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, η ΔΕΕΣ ζητεί "άμεση πρόσβαση" σε όλα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν συλληφθεί ή κρατούνται.

Σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο, η ΔΕΕΣ έχει πραγματοποιήσει τον Μάιο σύντομες επισκέψεις στις πόλεις Ντεράα, Ταρτούς και Χομς.

«Στο πλαίσιο των σύντομων αυτών επισκέψεων ήταν δύσκολο να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και του μεγέθους των ανθρωπιστικών αναγκών», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ με έδρα τη Γενεύη.

Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τις 15 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, περισσότεροι από 10.000 έχουν συλληφθεί και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για την Λιβύη και την Τουρκία.