ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφίμων οι άμαχοι στην πολιορκημένη Φαλούτζα

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2016, 10:55 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2016, 10:55
ΟΗΕ: Αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφίμων οι άμαχοι στην πολιορκημένη Φαλούτζα
Facebook Twitter Whatsapp

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η επισιτιστική κατάσταση για 60.000 άμαχους που έχουν παγιδευτεί στην πολιορκημένη πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, ενώ είναι πιθανόν να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εάν δεν διανεμηθεί βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.
 

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η επισιτιστική κατάσταση για 60.000 άμαχους που έχουν παγιδευτεί στην πολιορκημένη πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, ενώ είναι πιθανόν να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εάν δεν διανεμηθεί βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών.

Μονάδες του ιρακινού στρατού, της αστυνομίας και σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επιβάλει σχεδόν ολοκληρωτική πολιορκία στη Φαλούτζα, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Η πόλη, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παραμένει υπό πολιορκία από τα τέλη του 2015.

«Καθώς η πολιορκία συνεχιζόταν στη Φαλούτζα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν καταγράφηκε καμιά ένδειξη βελτίωσης τον Μάρτιο• οι τιμές των τροφίμων παρέμεναν πολύ υψηλές, τα αποθέματα στα καταστήματα και στα νοικοκυριά εξαντλούνταν. 

Τον Μάρτιο, η τιμή του σιτάλευρου ήταν εξαπλάσια σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο», τονίζεται σε έκθεση του ΠΕΠ.

«Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, άνθρωποι στη συνοικία Χέι Αλ Ουάχντα ανέφεραν πως στα καταστήματα και στις αγορές είχαν εξαντληθεί όλες οι προμήθειες σε τρόφιμα», αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.

Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα που έγινε κυρίως με τη χρήση κινητών τηλεφώνων τον Μάρτιο. 

Ωστόσο, το ΠΕΠ σημειώνει ότι σταδιακά η επικοινωνία με πολίτες στη Φαλούτζα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελάχιστες, καθώς έχουν καταστραφεί πολλές κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας από ένοπλες οργανώσεις με στόχο να εμποδίζεται η επικοινωνία μέσω κινητών.