Για πολλαπλασιασμό των παιδιών που χρησιμοποιεί η οργάνωση Μπόκο Χαράμ ως βομβιστές αυτοκτονίας κάνει λόγο η Unicef, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργεί «ένα κλίμα φόβου και υποψίας το οποίο έχει καταστρεπτικές συνέπειες» για τα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα,  ο αριθμός των παιδιών που εμπλέκονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου δρα η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση, δεκαπλασιάστηκε το 2015, και συγκεκριμένα από τέσσερα παιδιά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις καμικάζι το 2014, ο αριθμός τους έφθασε τα 44 το επόμενο έτος.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 75% από αυτά είναι κορίτσια, σημειώνει η Unicef στην έκθεσή της με τίτλο «Πέρα από το Τσιμπόκ», σχεδόν δύο χρόνια μετά την απαγωγή 276 μαθητριών λυκείου στο Τσιμπόκ (βορειοανατολική Νιγηρία) από την Μπόκο Χαράμ.

Από τον Ιανουάριο του 2014, το βόρειο Καμερούν, που αποτελούσε συχνά στόχο της Μπόκο Χαράμ, κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων αυτοκτονίας από παιδιά (21) και ακολουθεί η Νιγηρία (17) και το Τσαντ (2).

Η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση, η οποία υπέστη σημαντικές ήττες τους τελευταίους μήνες έπειτα από επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων χωρών της περιοχής, πολλαπλασίασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας, χρησιμοποιώντας συχνά γυναίκες και κορίτσια ως καμικάζι προκειμένου να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό.

Πέρυσι, οι επιθέσεις αυτές, που μέχρι τότε πραγματοποιούνταν κυρίως γύρω από τα προπύργια της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, επεκτάθηκαν στις γειτονικές χώρες και ειδικά στο Καμερούν. Σύμφωνα με την Unicef, 89 επιθέσεις καμικάζι πραγματοποιήθηκαν στη Νιγηρία, 39 στο Καμερούν, 16 στο Τσαντ και 7 στον Νίγηρα.