Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Νότιας Αφρικής Τρέβορ Μανουέλ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα περιοδικού θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει και ότι το ενδιαφέρον του περιορίζεται στη χώρα του. «Σήμερα είναι η λήξη η προθεσμίας. Μέχρι τώρα που σας μιλάω δεν έχω θέσει υποψηφιότητα», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SAFM.

«Η αδρεναλίνη μου ρέει για τη Νότια Αφρική αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το επίκεντρο της προσοχής μου»,  πρόσθεσε.

«Πρέπει να θέσουμε πάλι σε τροχιά την χώρα»,  σχολίασε.

 Το περιοδικό Emerging Markets (Αναδυόμενες Αγορές) έγραψε ότι η Νότια Αφρική θα προτείνει τον Μανουέλ για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ .

 Το δημοσίευμα του περιοδικού επικαλείται «υψηλόβαθμη» πηγή στην Πρετόρια, σύμφωνα με την οποία ο Μανουέλ εξασφάλισε τη στήριξη του νοτιοαφρικανού προέδρου Τζέικομπ Ζούμα και η υποψηφιότητα του Μανουέλ θα ανακοινωθεί σήμερα, τελευταία ημέρα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Το γραφείο του προέδρου Ζούμα δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

 Ο 55χρονος Μανουέλ, ο οποίος χειρίστηκε επιδέξια τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής για μία δεκαετία θεωρείται εδώ και καιρό ιδανικός υποψήφιος των αναπτυσσόμενων χωρών για το ΔΝΤ.

Πολλοί θεωρούν ότι θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη από τον έτερο αντίπαλο της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς, του οποίου οι θέσεις θεωρούνται πολύ συντηρητικές από πολλούς συναδέλφους του των αναδυόμενων χωρών.

Η Αφρικανική Ένωση δήλωσε χθες Πέμπτη ότι θα επιθυμούσε να δει έναν μη Ευρωπαίο να αναλαμβάνει την ηγεσία του ΔΝΤ, αλλά οι αναδυόμενες χώρες δεν έχουν συμφωνήσει σε έναν κοινό υποψήφιο.

«Η Λαγκάρντ παραμένει φαβορί», δήλωσε ο Ζακ Ρελάν του Global Policy Institute.

«Οι χώρες BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) παραμένουν αρκετά διχασμένες και δεν νομίζω ότι ένας νέος υποψήφιος από την Νότια Αφρική μπορεί να απειλήσει την υποψηφιότητά της (της Λαγκάρντ) δεδομένης της βαρύτητας της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ψήφου».

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν το 48% των ψήφων στο ΔΝΤ, ενώ οι αναδυόμενες χώρες το 12%.

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει το όνομα του διαδόχου του Ντομινίκ Στρος-Καν στις 30 Ιουνίου.
TAGS