Να ακυρώσουν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή τους στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, καθώς και σήμερα σημειώθηκε ένταση με αγανακτισμένους πρόσφυγες, αποφάσισαν οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και της Σλοβενίας, Μπορούτ Πάχορ.

Οι τρεις ηγέτες επρόκειτο να επισκεφθούν τη συνοριακή γραμμή το μεσημέρι, όμως έπειτα από αίτημα της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ακύρωσαν την επίσκεψή τους στο σημείο, λόγω της έντασης που προκλήθηκε κοντά στον φράχτη στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, περίπου 200 μετανάστες, οι οποίοι είχαν πληροφορηθεί για την επικείμενη επίσκεψη των προέδρων των τριών χωρών στο σημείο, «κατευθύνθηκαν στη συνοριακή γραμμή και άρχισαν να διαμαρτύρονται και να προκαλούν ταραχές, για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης».

Αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ προέβησαν σε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους μετανάστες από την συνοριακή γραμμή, ανέφεραν ακόμη από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Οι Πρόεδροι της ΠΓΔΜ, της Κροατίας και της Σλοβενίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην περιοχή, μετέβησαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στην κωμόπολη Γευγελή.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη «πιέζουν για το άνοιγμα του βαλκανικού διαδρόμου, ο οποίος έκλεισε με απόφαση της ΕΕ».

Ο κ. Ιβάνοφ ευχαρίστησε τους Προέδρους της Κροατίας και της Σλοβενίας για την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων των χωρών τους, οι οποίες περιπολούν από κοινού με συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ στην περιοχή της Γευγελής και εκείνοι από την πλευρά τους ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση.

«Είμαι ευγνώμων προς την "Μακεδονία" για το γεγονός ότι αυτή, στην παρούσα φάση, είναι o βασικός φύλακας, τόσο των δικών της συνόρων, όσο και των συνόρων της χώρας μου και κατ΄ επέκταση της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπαρούτ Πάχορ.

Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπρ- Κιτάροβιτς σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει σύντομα μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή, διότι, όπως ανέφερε, η κρίση αυτή δεν θα σταματήσει όσο τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι συγκεκριμένα και σαφή.

Νωρίς το απόγευμα αποχώρησε και η τελευταία ομάδα προσφύγων μπροστά από ένα σημείο του φράχτη της ουδέτερης ζώνης, με τα πνεύματα να έχουν ηρεμήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες γίνεται αισθητή η παρουσία της αστυνομίας στην Ειδομένη, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί κατά μήκος του φράχτη, μετά τη νέα ένταση μεταξύ των προσφύγων και των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας.