Θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς να απαγορευτεί δια νόμου η μαντίλα στα πανεπιστήμια της χώρας και ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού πιστεύει ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με τις αξίες της Δημοκρατίας.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, ο οποίος τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει έντονες διαμαρτυρίες για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, άνοιξε και πάλι το διχαστικό ερώτημα για το αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η μαντίλα στα γαλλικά πανεπιστήμια, κάτι που είχε επιχειρήσει στο παρελθόν και ο Νικολά Σαρκοζί.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation ο Βαλς είπε ακόμη: «Αρκετοί άνθρωποι δεν θέλουν να το πιστέψουν, η πλειοψηφία των γάλλων πολιτών το αμφισβητεί (ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τις αξίες της Δημοκρατίας), αλλά εγώ είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να συμβεί».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στο κίνημα των φοιτητών στη Γαλλία όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει η ανάγκη να απαγορευτεί δια νόμου η μαντίλα από τα πανεπιστήμια, οι φοιτήτριες είναι ενήλικα άτομα και έχουν το δικαίωμα να φορούν μαντίλα, η μαντίλα δεν απαγορεύεται στην γαλλική κοινωνία» σχολίασε ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, Τιερί Μαντόν.

Η υπουργός Παιδείας, Ναζά Βαλό Μπελκασέμ, ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν στηρίζει την απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστήμια και ανέφερε ότι οι φοιτήτριες «είναι ενήλικα άτομα με ελευθερία συνείδησης και θρησκευτική ελευθερία και μπορούν να κάνουν αυτό που τις ευχαριστεί».

Την ίδια ώρα φοιτητές και γάλλοι πολίτες έχουν κατακλύσει με μηνύματά τους το Twitter, χρησιμοποιώντας το hashtag #VraisProblemesUniversite (τα αληθινά προβλήματα στο πανεπιστήμιο).

Για «λαϊκίστικη συζήτηση» χειρότερη ακόμα και από αυτή της ακροδεξιάς έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Ισλαμοφοβία, Abdallah Zekri.