Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μεταξύ αστυνομικών και νεαρών που διαδηλώνουν κατά της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, που προβλέπει απελευθέρωση των απολύσεων.

Στο Παρίσι συνελήφθησαν τέσσερις άνθρωποι επειδή εκτόξευαν αντικείμενα και "εξύβρισαν" τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πριν από μια συγκέντρωση με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών οργανώσεων. Νωρίς το απόγευμα, η ατμόσφαιρα παρέμενε ηλεκτρισμένη και οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων στις κροτίδες που έριχναν οι συγκεντρωμένοι.

Το πρωί δύο μέλη της διεύθυνσης ενός σχολείου στο ανατολικό Παρίσι δέχτηκαν επίθεση από δύο νέους, σύμφωνα με τη διοίκησή του, η οποία κατέθεσε μήνυση. Το λύκειο όπου σημειώθηκε το επεισόδιο είναι αποκλεισμένο εδώ και πολλές εβδομάδες καθώς οι μαθητές έχουν στήσει οδοφράγματα και έχουν τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων, ζητώντας να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Στη νότια Γαλλία, στο Μονπελιέ, αρκετές εκατοντάδες νέοι απέκλεισαν σήμερα πολλά λύκεια ενώ μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία της πόλης.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που επισκεπτόταν σήμερα το Μαντ, στα προάστια του Παρισιού, ήρθε αντιμέτωπος με περίπου 50 διαδηλωτές, τους οποίους απομάκρυναν άμεσα αστυνομικοί.

Την ίδια ώρα κοντά στην Τουλούζη ο Πιερ Γκατάζ, ο πρόεδρος του Medef (το μεγαλύτερο εργοδοτικό σωματείο της Γαλλίας) μπήκε στο στόχαστρο περίπου 200 διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να σαρκάσουν την παρουσία του σε ένα συνέδριο με θέμα τη "μοναξιά" των εργοδοτών.

Σε άλλες πόλεις, όπως στη Ρεν, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις έξω από ταχυφαγεία McDonalds σε ένδειξη διαμαρτυρίας για "τη φοροαποφυγή και την παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων" από τις πολυεθνικές.

«Νύχτα ορθίων» κάθε βράδυ

Από τις 31 Μαρτίου κάτι δείχνει να κινείτια στην Place de la Republique στο Παρίσι, σύμβολο Δημοκρατίας για τον γαλλικό λαό. Μετά την πρώτη ολονυχτία κατά των αλλαγών στα εργασιακά το ραντεβού ανανεώνεται καθημερινά και πλέον έχει αποκτήσει το όνομα «Νύχτα ορθίων».

Το κίνημα, που θυμίζει αρκετά τους Indignados στην Ισπανία και τους Αγανακτισμένους της Αθήνας έχει πια επεκταθεί και στα προάστια του Παρισιού και έχει κάνει τον Ολάντ να ...χάσει τον ύπνο του.

Τη Δευτέρα,  με την ελπίδα ότι θα κατευνάσει τα πνεύματα και θα σταματήσει τις αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που θα βοηθήσουν τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Τα μέτρα αυτά θεωρήθηκαν θετικά από τις κυριότερες φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλελεύθερη.