Την έγκρισή της στο να ασκηθεί δίωξη σε ένα από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς στη Γερμανία επειδή ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέλαβε ως προσβολή τη σάτιρά του, έδωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο λόγος για τον  Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος προκάλεσε την οργή του προέδρου της Τουρκίας, όταν διάβασε στην τηλεόραση ένα σατιρικό ποίημα που άφηνε υπονοούμενα κατά του Ερντογάν, για κτηνοβασία με φόντο τη φωτογραφία του και την τουρκική σημαία.

Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον του γερμανού κωμικού για προσβολή της προσωπικότητάς του και περίμενε από τη γερμανική κυβέρνηση να στείλει στη Δικαιοσύνη τον φάκελο με την κατηγορία της «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους».

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία η προσβολή ενός ξένου ηγέτη είναι παράνομη αλλά δίωξη μπορεί να γίνει  μόνο εφόσον μια ξένη κυβέρνηση καταθέσει σχετικό αίτημα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα ότι έχει λάβει τέτοιο αίτημα από την Τουρκία και σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δίνει το «πράσινο φως» για τη δικαστική έρευνα.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους – τους συντηρητικούς και το SPD (σοσιαλδημοκράτες)» είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το αποτέλεσμα είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει την εξουσιοδότηση σε αυτή την περίπτωση, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή της θα προτείνει την απόσυρση του νόμου περί  «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους».