Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε σήμερα το πρωί, προτού αναχωρήσει για την Λέσβο, με τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς, δήλωσε στο Ρόιτερς ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Ζακς, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση.

Αυτή έγινε στον ξενώνα του Βατικανού, όπου ο Σάντερς διέμεινε χθες τη νύχτα έπειτα από ομιλία του σε διάσκεψη για την κοινωνική δικαιοσύνη που έγινε στο Βατικανό.

Το Βατικανό είχε ανακοινώσει πριν από τη διάσκεψη αυτή ότι δεν προγραμματιζόταν μια συνάντηση μεταξύ του Ποντίφικα και του Σάντερς.

Σύμφωνα με τον Ζακς, ο Σάντερς, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του, και ο Πάπας συνομίλησαν για περίπου πέντε λεπτά. Στο δωμάτιο στο οποίο έγινε η συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης ο Ζακς, η σύζυγός του και ένας αξιωματούχος του Βατικανού.

Ο Ζακς πρόσθεσε ότι ο Σάντερς ευχαρίστησε τον Πάπα όσον αφορά τις δηλώσεις του για την αναγκαιότητα να υπάρχει ηθική στην παγκόσμια οικονομία, όπως και αυτές που έχει κάνει υπερασπιζόμενος το περιβάλλον.

"Ο Πάπας ευχαρίστησε τον γερουσιαστή που ήρθε στη συνάντηση και που ήρθε να μιλήσει για την ηθική οικονομία", σημείωσε ο Ζακς.

Στην ερώτηση αν η συνάντηση που είχαν θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική, ο Ζακς απάντησε ότι "κατηγορηματικά δεν ήταν πολιτική. Πρόκειται για έναν γερουσιαστή ο οποίος για δεκαετίες μιλάει για την ηθική οικονομία".

Στην ομιλία του χθες στην Παπική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών ο Σάντερς επέκρινε το "ανήθικο" χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι στις μέρες μας είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πριν από έναν αιώνα.

O Σάντερς έχει δεσμευτεί κατά την εκστρατεία του για το χρίσμα των Δημοκρατικών να χαλιναγωγήσει την εξουσία των μεγάλων επιχειρήσεων και να ενισχύσει την εργατική τάξη και τους Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι, όπως δηλώνει, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, σε ένα μήνυμα που απηχεί αυτό του Πάπα Φραγκίσκου.