Άκυρο βγήκε τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που αφορούσε τις εξορύξεις στην Ιταλία καθώς μόλις το 31,6% των εχόντων δικαίωμα ψήφου προσήλθε χθες στις κάλπες. 

Το ερώτημα που έθετε το δημοψήφισμα ήταν αν οι εταιρίες πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις εξορύξεις μέχρι την εξάντληση των κοιτασμάτων, σε απόσταση 12 μιλίων από την ακτή, ή αν θα έπρεπε να σταματούν την δραστηριότητά τους αμέσως μετά την λήξη της άδειας που έχουν εξασφαλίσει. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, για να είναι δεσμευτικό και έγκυρο το αποτέλεσμα του κάθε δημοψηφίσματος, πρέπει να ψηφίσει τουλάχιστον το 50% συν ένας, από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου. 

«Κέρδισαν οι Ιταλοί που εργάζονται στις πετρελαϊκές πλατφόρμες, έχασαν οι περιφέρειες που ζήτησαν το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στους δημοσιογράφους. 

Ο Ρέντσι, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει τους Ιταλούς να μην προσέλθουν στις κάλπες. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό και πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας, «Η δημαγωγία δεν φέρνει αποτελέσματα», ενώ «όποιος ήλπιζε να αποδυναμώσει την κυβέρνηση, τελικά απέτυχε». 

Ο Μικέλε Εμιλιάνο όμως, κεντροαριστερός περιφερειάρχης της Απουλίας, απάντησε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ότι «ο αριθμός των Ιταλών που προσήλθε χθες στις κάλπες, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αγνοηθεί, αφού είναι σίγουρα υψηλότερος από τα έντεκα εκατομμύρια ψήφων που έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα στις ευρωεκλογές του 2014, όταν άγγιξε το ποσοστό-ρεκόρ του 41%».