Προειδοποίηση πως η Τουρκία θα ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν τα όσα  έχουν δεσμευτεί, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η δήλωσή του έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Βασικά αιτήματα της Τουρκίας είναι να της δοθεί ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια για τη συντήρηση των εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων τους οποίους φιλοξενεί στο έδαφός της και να μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν στις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ χωρίς την ανάγκη βίζας από τις 30 Ιουνίου 2016.

Πάντως, σύμφωνα με τη Frontex η συμφωνία φαίνεται να λειτουργεί. Βάσει του απολογισμού για το Μάρτιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, συνολικά 26.460 πρόσφυγες πέρασαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο. Αριθμός μικρότερος από το μισό σε σύγκριση με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου.

Από τις 20 Μαρτίου- ημερομηνία από την οποία τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία- έφτασαν στην Ελλάδα 3.500 πρόσφυγες, ενώ το διάστημα 1-20 Μαρτίου 22.900 άνθρωποι έφτασαν παράνομα στα ελληνικά νησιά ή ακολούθησαν τις άλλες διαδρομές της ανατολικής Μεσογείου.

Παρά τη μείωση, ο αριθμός για τον Μάρτιο παραμένει τριπλάσιος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς. Η μείωση των αφίξεων συνεχίζεται πάντως και τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Frontex, καθώς λιγότεροι από 100 πρόσφυγες ημερησίως περνούν στα ελληνικά νησιά έως τώρα.