current views are: 5

18 Απριλίου 2016
Δημοσίευση17:13

Πιέσεις στην προεδρεύουσα Ολλανδία για το προσφυγικό

Έντονες είναι οι ανησυχίες στην Ευρώπη, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των προσφύγων κυρίως λόγω της διαπιστωμένης απροθυμίας πολλών κρατών της ΕΕ να παράσχουν στην Ελλάδα την απαιτούμενη βοήθεια.

Δημοσίευση 17:13’

Έντονες είναι οι ανησυχίες στην Ευρώπη, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των προσφύγων κυρίως λόγω της διαπιστωμένης απροθυμίας πολλών κρατών της ΕΕ να παράσχουν στην Ελλάδα την απαιτούμενη βοήθεια.

Έντονες είναι οι ανησυχίες στην Ευρώπη, τόσο στο επίπεδο της κοινής γνώμης όσο και στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των προσφύγων κυρίως λόγω της διαπιστωμένης απροθυμίας πολλών κρατών της ΕΕ να παράσχουν στην Ελλάδα την απαιτούμενη βοήθεια.

Στην Ολλανδία για παράδειγμα εδραιώνεται σταδιακώς η πεποίθηση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι καταδικασμένη σε αποτυχία εάν οι Έλληνες αφεθούν αβοήθητοι και για τον λόγο αυτό ασκούνται πιέσεις στον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Όπως επισημαίνει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα Volkskrant ολλανδικά πολιτικά κόμματα όπως το PvdA (Εργατικοί), οι GroenLinks (Πράσινοι) και το D’ 66 (Κεντρώοι Φιλελεύθεροι) εντείνουν τις πιέσεις τους τόσο προς τον Ολλανδό πρωθυπουργό όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβουν ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε ότι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Μέχρι τότε πρέπει να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία και οι κρατήσεις προσφύγων, σημειώνουν. Τόσο ο ηγέτης των D’ 66 Πέχτολν όσο και ο επικεφαλής του PvdA D. Σάμσον εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσον οι Έλληνες έχουν λάβει επαρκή βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις ροές προσφύγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και ο πρόεδρος του γερμανικού think tank European Stability Initiative (ESI) Κνάους, ο οποίος θεωρείται «αρχιτέκτονας» της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Καλεί κι αυτός τον Ολλανδό πρωθυπουργό «να επιδείξει, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα προκειμένου η Ευρώπη να μην οδηγηθεί σε μια οικτρή αποτυχία». «Η Ολλανδία πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να βρει μια λύση στην προσφυγική κρίση και δεν αφήνει απλά το θέμα να σέρνεται», προσθέτει.

Σημειώνεται ειδικότερα πως ο Κνάους εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά μέχρι να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους προκειμένου να ενταχτούν στη συνέχεια στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αν και χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» την δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ο Κνάους σημειώνει ότι η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην εξέλιξη της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, αποτελεί «ανησυχητική ένδειξη».

Αναφορά γίνεται τέλος και στις «άθλιες» συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης και τους κινδύνους να ξεσπάσουν επιδημίες, όπως επίσης και στην έκκληση των ελληνικών αρχών προς όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας.

Ιδιαίτερη απήχηση έχει εξάλλου και η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και επισημαίνει τις ελλείψεις αλλά και τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών.

Ωστόσο, επισημαίνεται, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν εμπιστεύονται το σύστημα μετεγκατάστασης της ΕΕ ενώ έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε σχετική πληροφόρηση.

Τέλος μάλλον περιορισμένη ήταν η κάλυψη της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο από τον βελγικό Τύπο. Επισημαίνεται πως κοινή είναι η αίσθηση ότι με την επίσκεψη αυτή ο Πάπας επιθυμεί να παράσχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα κατά του κλεισίματος των συνόρων στην Ευρώπη.
 


σχετικα αρθρα