current views are: 7

18 Απριλίου 2016
Δημοσίευση19:50

Οι πρώτες ημέρες της νέας ζωής των προσφύγων που πήρε μαζί του ο Πάπας

Μαθήματα ιταλικών άρχισαν ήδη οι 12 Σύροι πρόσφυγες που ταξίδεψαν το Σάββατο από τη Λέσβο στη Ρώμη έπειτα από πρωτοβουλία του πάπα Φραγκίσκου.

Δημοσίευση 19:50’

Μαθήματα ιταλικών άρχισαν ήδη οι 12 Σύροι πρόσφυγες που ταξίδεψαν το Σάββατο από τη Λέσβο στη Ρώμη έπειτα από πρωτοβουλία του πάπα Φραγκίσκου.

Μαθήματα ιταλικών άρχισαν ήδη οι 12 Σύροι πρόσφυγες που ταξίδεψαν το Σάββατο από τη Λέσβο στη Ρώμη έπειτα από πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου.

Σε κάθε μία από τις τρεις οικογένειες μουσουλμάνων, μεταξύ αυτών 6 παιδιά, διατέθηκε ένα μικρό διαμέρισμα σε ένα κτίριο της συνοικίας Τραστεβέρε, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαξιμιλιάνο Σιγκνιφρέντι, ένας εκπρόσωπος τύπου της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου.

Συνολικά 80 άνθρωποι ζουν σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα, μεταξύ αυτών οικογένειες Σύρων που έφθασαν πρόσφατα από το Λίβανο χάρη στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» που άνοιξε ο Άγιος Αιγίδιος και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις, με την υποστήριξη των ιταλικών αρχών.

Εντός ολίγων ημερών ή μερικών εβδομάδων, οι τρεις οικογένειες τις οποίες προσκάλεσε ο ποντίφικας θα μετακομίσουν σε πιο ευρύχωρα διαμερίσματα τα οποία αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται στο Βατικανό, όπου θα συναντηθούν με τις δύο οικογένειες χριστιανών προσφύγων που φιλοξενούνται από το φθινόπωρο.

Η Ντανιέλα Πομπέι, υπεύθυνη για τους πρόσφυγες στον Άγιο Αιγίδιο, αφηγήθηκε ότι μόλις έφθασαν στο κέντρο υποδοχής, οι Σύροι το συνέκριναν με «ένα πεντάστερο ξενοδοχείο».

«Δεν θέλουμε να βρίσκονται σε ένα κέντρο στην περιφέρεια της Ρώμης προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσής τους» υπογράμμισε η ίδια.

Για αυτό ακριβώς από χθες Κυριακή τα μέλη των τριών οικογενειών «παρακολούθησαν τα πρώτα τους μαθήματα ιταλικής γλώσσας. Μια νέα ζωή ξεκινά για εκείνους. Άρχισαν ήδη να κάνουν περίπατους στο Τραστεβέρε» εξήγησε η υπεύθυνη.

Μόλις έφθασαν στη Ρώμη οι πρόσφυγες υποβλήθηκαν σε μια ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης στο αεροδρόμιο, όπως το επιβάλλει η ιταλική νομοθεσία. Κατόπιν ενδέχεται να καταθέσουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, οι οικογένειες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς το επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, «μια θαυμάσια προσωπικότητα».

«Η Ιταλία είναι σαν ένα όνειρο» δήλωσε ο Χασάν, 30 ετών, την ώρα που η σύζυγός του Νουρ έπαιζε λίγο παραπέρα με τον γιο τους, τον δίχρονο Ριάντ.

Στο πλευρό τους ο Οσάμα, πατέρας τριών παιδιών, επισήμανε ότι ο ποντίφικας ήταν «ένα θαύμα, ο άγγελος που μας έσωσε».


σχετικα αρθρα