Σε κίνδυνο έχει τεθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, την ώρα που η Άγκυρα ζητεί ταχύτερη εκταμίευση των κονδυλίων για το ζήτημα.

«Όνειρο θερινής νυκτός» αποτελούσε η πεποίθηση μερικών ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να επιλύσει το προσφυγικό, παρατηρεί η «De Morgen» στο κύριο άρθρο της και εκφράζει την άποψη ότι τα μειονεκτήματα της συμφωνίας έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον αντιληπτά, πέραν της ηθικής απαξίας που ενέχει για την ΕΕ η απάνθρωπη μεταχείριση που επεφύλασσε στους πρόσφυγες μέσω της συμφωνίας.

Από την πλευρά της η «De Standaard» εμφανίζεται στο κύριο άρθρο της κι εκείνη προβληματισμένη με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που όπως σημειώνει παρουσιάζει «σημάδια αποσύνθεσης».

Η εφημερίδα μιλάει για «μεγάλο τίμημα» που καλείται να καταβάλει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, παρατηρεί ότι η λογική του «μη χείρον βέλτιστον» παρουσιάζει ρωγμές και διερωτάται ποιες είναι εν τέλει οι «κόκκινες» γραμμές που θέτει η Ευρώπη και μέχρι πόσο θα είναι διατεθειμένη να υπομένει αγόγγυστα τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Βίτολντ Βαστσικόφσκι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την Τουρκία πρόγραμμα ανά πρόγραμμα, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια.

«Εάν αποφασίσετε να διαθέσετε αυτά τα χρήματα σε Σύρους μέσω προγραμμάτων, τότε τι θα συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους για ένα διάστημα 2 ετών; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν βασικές καθημερινές ανάγκες. Κάποιος πρέπει να είναι ρεαλιστής. Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο ρεαλίστρια» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

«Υπάρχουν προσκόμματα σε αυτό το σκέλος της συμφωνίας, υπάρχει γραφειοκρατία» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο υπόλοιπο της συμφωνίας.