Σε εφαρμογή τέθηκε με την υπογραφή της χτες στα γραφεία του ΟΗΕ η συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση προς τα 171 κράτη που βρέθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ, να προχωρήσουν πιο πέρα από τις υποσχέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον Δεκέμβριο, και να προβούν στη λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης που συνδέεται με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία.

«Η δύναμη αυτής της συμφωνίας συνίσταται στο τι πρόκειται να κάνει για να απελευθερώσει τον ιδιωτικό τομέα», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Γραμματέας Κράτους των ΗΠΑ, Τζον Κέρι

Η συμφωνία καλεί τις χώρες να μειώσουν εκούσια τις εκπομπές από ορυκτά καύσιμα, με την ελπίδα πως αυτό θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε δύο βαθμούς Κελσίου άνω των θερμοκρασιών στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης.

Η προσπάθεια θα χρειαστεί τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, τροφοδοτούν τα οχήματά τους και λειτουργούν τα εργοστάσια. Επιπλέον, πρόκειται για την ευρύτερη συμφωνία που έχει επιτευχθεί ποτέ για το κλίμα, αφού θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη, πλούσια και φτωχά.

Αναμένεται να κοστίσει 12,1 τρισ. δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια για τις 195 χώρες που έχουν υποστηρίζει ότι θα υπογράψουν, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.