Σαν χθεs 22 Απρίλη γεννήθηκε ο Βλαντίμιρ Ίλιτs Λένιν και σε ένα άσημο χωριό τηs Βουλγαρίαs σίγουρα θα το γιόρτασαν.Το χωριό Νόβγκραντ στην περιφέρεια του Ρούσε στα σύνορα με την Ρουμανία έχει το τελευταίο άγαλμα του Λένιν στην Βουλγαρία για το οποίο οι κατοικοί του όχι μόνο είναι περήφανοι αλλά το προσέχουν σαν τα μάτια τουs.

Mετά τιs αλλαγέs που συντελέστηκαν και στην Βουλγαρία το 1989 τα αγάλματα και του Λένιν απομακρύνθηκαν σταδιακά από τουs χώρουs που είχαν τοποθετηθεί.

Παντού εκτόs από το χωριό Νόβγκραντ των 1200 ψυχών οι κάτοικοι του οποίου αρνούνται πεισματικά την απομακρύνση του αγάλματοs.Aρνήθηκαν ακόμη και την προσφορά 25.000 ευρώ φινλανδού επιχειρηματία το 2009 για να πάρει το άγαλμα.

Ένα άγαλμα που παραμένει και σήμερα σημείο αναφοράs των κοινωνικών εκδηλώσεων που γίνονται στο χωριό όπωs παραδοσιακά γινόταν και πριν το 1989,που όλοι βγαίνουν φωτογραφία μαζί του,κάτοικοι και επισκέπτεs.

Για αρκετούs από τουs κατοίκουs ο Λένιν παραμένει ο μεγάλοs κομμουνιστήs ηγέτηs,για κάποιουs είναι μέροs τηs ιστορίαs του τόπου τουs ενώ δεν λείπουν και αυτοί που το βλέπουν σαν ένα τουριστικό σημείο αναφοράs.

Όλα αυτά σε μια χώρα που 26 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού μεγάλα στρώματα του πληθυσμού τον αναπολούν λόγω τηs μεγάληs φτώχειαs που τα πλήττει σήμερα.