Επείγον σήμα για ελάττωμα στον δεξιό κινητήρα των  Boeing 787 έστειλε η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το αίτημα διατυπώνεται μετά το περιστατικό κατά την πτήση Βανκούβερ-Τόκιο ενός Boeing 787 στις 29 Ιανουαρίου εξηγεί η Υπηρεσία στην ιστοσελίδα της και αφορά τον δεξιό κινητήρα του μοντέλου, ο οποίος και είναι πιο σύγχρονος από τον αριστερό κινητήρα, ο οποίος δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Η προειδοποίηση της υπηρεσίας, η οποία δεν έχει αρμοδιότητα παρά για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, αφορά 43 αεροσκάφη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, 176 αεροσκάφη 787, που ανήκουν σε 29 αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δεξιός κινητήρας του 787 της Japan Airlines ετέθη αιφνιδιαστικά εκτός λειτουργίας εν πτήσει και καθώς το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 20.000 ποδών.

Το πλήρωμα δεν κατόρθωσε να θέσει τον κινητήρα και πάλι σε λειτουργία, ωστόσο το αεροσκάφος κατόρθωσε να προσγειωθεί λίγα λεπτά μετά το συμβάν χρησιμοποιώντας τον αριστερό κινητήρα.

«Το ενδεχόμενο βλάβης εν πτήσει των δύο κινητήρων λόγων του ιδίου προβλήματος αποτελεί επείγον θέμα ασφαλείας», εξηγεί η Αμερικανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η έρευνα για το συμβάν στην πτήση της 29ης Ιανουαρίου έφθασε στο συμπέρασμα ότι αιτία ήταν ένα ελάττωμα στον δεξιό κινητήρα, έναν Genx-1B PIP2, κατασκευασμένο από την General Electric. Ο αριστερός κινητήρας, διαφορετικού μοντέλου, δεν επηρεάστηκε, για τον λόγο αυτόν το συμβάν δεν ήταν μεγάλης σοβαρότητας.

Το πρόβλημα που εντοπίσθηκε είναι διαφορετικό από τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν στα 787 το 2013.