Στον καταυλισμό του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία βρέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Φρανς Τίμερμανς, όπου συνομίλησε με πρόσφυγες από τη Συρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται ξανά στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, επιδιώκοντας να κατευνάσει το κλίμα μεταξύ Άγκυρας-ΕΕ και να προωθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό. 

Κορίτσια που φορούσαν παραδοσιακές συριακές ενδυμασίες υποδέχθηκαν με λουλούδια την Γερμανίδα καγκελάριο, τον πρόεδρο της ΕΕ και τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν στον καταυλισμό όπου διαμένουν περίπου 5.000 πρόσφυγες.

Η καγκελάριος είχε γίνει νωρίτερα δεκτή από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο της μεθοριακής τουρκικής πόλης.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας με αστυνομικούς να περιπολούν στους δρόμους της πόλης, η οποία γίνεται στόχος ρουκετών από συριακές περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Μέρκελ, Τουσκ και Τίμερμανς αναμένεται να εγκαινιάσουν επίσης συμβολικά ένα κέντρο στήριξης για τα παιδιά όπου μπορούν να παίξουν καθώς και να λάβουν ψυχολογική στήριξη. Το κέντρο χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η συμφωνία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως εδώ και τρεις εβδομάδες, αλλά είναι πολλές οι δυσκολίες στην υλοποίησή της, μεταδίδει το Reuters.