Θρίαμβο – σοκ καταγράφει ο ακροδεξιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις, ο υποψήφιος του κόμματος FPO Νόρμπερτ Χόφερ είναι ο νικητής, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 35,5% των ψήφων, σύμφωνα με το ινστιτούτο SORΑ.  Μάλιστα, το ινστιτούτο ARGE ανεβάζει το ποσοστό 37,3%.

Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό γύρω στο 21%, αλλά με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, την οποία τα πρώτα έξιτ πολς φέρνουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 18-19%. Η Γκρις είναι και η μοναδική γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στην Αυστρία ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Όλα δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο, στις 22 Μαίου, ο Χόφερ θα αναμετρηθεί είτε με τον υποψήφιο των Πρασίνων, είτε με την Ίρμγκαρντ Γκρις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής τηλεόραση, ο φαν ντερ Μπέλεν φαίνεται να έχει προβάδισμα, αλλά η δεύτερη θέση θα κριθεί οριστικά τη Δευτέρα, όταν θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι.