Εύσημα για την στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό απέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή των δύο στο Ανόβερο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε πως η Μέρκελ σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται την προσφυγική κρίση «βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο απλά να σηκώνεις τοίχους», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Μέρκελ στο Ανόβερο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Για το θέμα της Συρίας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας, σημειώνοντας πως συνεχίζει να πιστεύει στην ανάγκη πολιτικής λύσης εντός της χώρας.

«Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για την κλιμάκωση των μαχών στη Συρία τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουμε να συμφωνούμε πως η μόνη πραγματικά διαρκής λύση είναι μια πολιτική λύση που κινεί τη Συρία προς μια περιεκτική κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει όλους τους Σύριους».

Ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε επίσης «φρένο» στην ιδέα για δημιουργία ζώνης ασφαλείας –ιδέα που προωθεί η Τουρκία και υπέρ της οποίας τάχθηκε νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος- λέγοντας πως θα είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να είναι αποτελεσματικό χωρίς τη δέσμευση μεγάλης στρατιωτικής δύναμης.

Απαντώντας, η Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των «κλασσικών» ζωνών ασφαλείας στη Συρία, που πρέπει να προστατεύονται από ξένες δυνάμεις, όμως θεωρεί πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ποιες περιοχές μπορούν να αισθανθούν άνετα οι άνθρωποι.