Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας σε πόλεις σε ολόκληρη την Ιαπωνία σήμερα Σάββατο, ημέρα που συμπληρώνονται τρεις μήνες από το σεισμό, το επακόλουθο τσουνάμι και την πυρηνική κρίση στη χώρα.
Οργανώσεις πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργανώνουν τις πορείες, επιδιώκοντας να πιέσουν να τερματιστεί η χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, 250 χλμ. βορειοανατολικά του Τόκιο.

Η Καόρου Ναρισάουα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Greenpeace στην Ιαπωνία, δήλωσε πως αναμένει χιλιάδες πολίτες να λάβουν μέρος στην «Πορεία για την Ενεργειακή Αλλαγή» στο Τόκιο.

Η πρώτη πορεία του είδους είχε γίνει στα τέλη του Απριλίου, προσελκύοντας 5.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μητέρες και παιδιά, είπε η Ναρισάουα.

 Το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, με έξι αντιδραστήρες, υπέστη τεράστιες ζημιές από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου κι έκτοτε σημειώνονται συνεχώς διαρροές ραδιενεργών ουσιών. Σημειώθηκε τήξη σε τρεις πυρήνες αντιδραστήρων μετά από την διακοπή λειτουργίας των συστημάτων που τους έψυχαν. Η πυρηνική κρίση ανάγκασε 87.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή.

 Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν και η εταιρία η οποία διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Co (Tepco) πασχίζουν να σταθεροποιήσουν το εργοστάσιο, αλλά επικρίνονται έντονα για την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδρασή τους στην κρίση.

Την Δευτέρα η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε την εκτίμησή της για τις ποσότητες ραδιενεργών ουσιών που εκλύθηκαν ή διέρρευσαν από το εργοστάσιο μετά από την πρώτη εβδομάδα της κρίσης. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η ποσότητα πιστεύεται πλέον ότι έφθασε συνολικά τα 770.000 τεραμπεκερέλ από την 11η Μαρτίου ως την 16η Μαρτίου, από τα 370.000 τεραμπεκερέλ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της στα μέσα Απριλίου -- όταν είχε αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στο 7, το ανώτατο, ισόβαθμο δηλαδή με το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986 στην Ουκρανία , που ανήκε τότε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο απολογισμός των νεκρών από την καταστροφή του Μαρτίου ανέρχεται σε 15.405, ενώ 8.095 άνθρωποι παραμένουν καταχωρημένοι στους καταλόγους των αγνοουμένων σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με την αστυνομία.