Ξεκίνησε σήμερα στο Λουξεμβούργο η δίκη που αφορά το σκάνδαλο LuxLeaks, τη διαρροή των φορολογικών συμφωνιών μεταξύ του Μεγάλου Δουκάτου και πολυεθνικών εταιρειών.

Τρεις Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος, κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και κινδυνεύουν να καταδικαστούν ακόμη και σε δεκαετή κάθειρξη αν κριθούν ένοχοι για τη διαρροή των περίπου 30.000 σελίδων που αποκάλυπταν τις μεθόδους φοροαποφυγής που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες πολυεθνικές.

Καταχειροκροτούμενος από περίπου 50 διαδηλωτές έφτασε στο δικαστήριο ο καταμηνυτής ατασθαλιών Αντουάν Ντελτούρ, 31 ετών, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε τη διαρροή των εγγράφων από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογιστικής και ελέγχου PricewaterhouseCoopers (PwC) για την οποία εργαζόταν στο Λουξεμβούργο. Ο Ντελτούρ δεν έκανε καμία δήλωση κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας.

«Πρόκειται πραγματικά για το υπόδειγμα ενός καταμηνυτή ατασθαλιών με ήθος. Δεν είχε κανένα προσωπικό συμφέρον στην υπόθεση αυτή, μόνο μπελάδες θα του έφερνε. Παρ' όλ' αυτά, έδωσε (στη δημοσιότητα) τα έγγραφα που απέδειξαν τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών», είπε ο θείος του, Πιερ Ντελτούρ.

Τη στήριξή του στον Αντουάν Ντελτούρ εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο κοινοβούλιο. "Χάρη σ' αυτόν μπορέσαμε να βάλουμε τέλος στην αδιαφάνεια που εμπόδιζε τις ευρωπαϊκές χώρες να γνωρίζουν την ακριβή φορολογική κατάσταση ορισμένων μεγάλων εταιρειών στο Λουξεμβούργο", είπε ο Σαπέν.

Ο Αντουάν Ντελτούρ εμπιστεύτηκε τα έγγραφα στον δημοσιογράφο Εντουάρ Περέν, που είναι σήμερα συγκατηγορούμενός του. Ο 45χρονος Περέν αποκάλυψε το σκάνδαλο τον Μάιο του 2012 στην εκπομπή Cash Investigation της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης France 2.

Ο δημοσιογράφος διώκεται για συνέργεια σε κλοπή, παραβίαση επαγγελματικού και επιχειρησιακού απορρήτου. Φέρεται επίσης ότι χειραγώγησε έναν άλλο υπάλληλο της PwC, τον Ραφαέλ Αλέ, 40 ετών, για να οργανώσει μια δεύτερη διαρροή εγγράφων. Ο Αλέ, όπως και ο Ντελτούρ, κατηγορείται για κλοπή, παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με την κατάθεση της εσωτερικής ελέγκτριας της εταιρείας PwC, της Ανίτα Μπουβί, η οποία εξήγησε πώς ο Αντουάν Ντελτούρ απέκτησε πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα. Η Μπουβί είχε αναλάβει την έρευνα για να διαπιστώσει ποιος είχε πρόσβαση στα έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο.