Στην απομάκρυνση του επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για θέματα εξωτερικού (BND), Γκέρχαρντ Σίντλερ, προχωρά αιφνιδίως η γερμανίδα καγκελάριος, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας του, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί γιατί ο 63χρονος, ο οποίος διηύθυνε την γερμανική εκδοχή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από το 2012 απομακρύνεται νωρίτερα από τη συνταξιοδότησή του.

Ο Σίντλερ υπέστη πίεση πριν από ένα χρόνο όταν αποκαλύφθηκε πως η BND είχε ταχθεί ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και είχε κατασκοπεύσει Ευρωπαίους ηγέτες μετά από αίτηση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA). Φάνηκε όμως να έχει επιβιώσει της κρίσης αυτής αφού υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει υπό κεντρική επιτήρηση τις διευθύνσεις της υπηρεσίας που, όπως παραδέχθηκε, είχαν "αναλάβει δικές τους πρωτοβουλίες".

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Γκέρχαρντ Σίντλερ, αλλά δεν έκανε γνωστό τον λόγο γι' αυτήν την αιφνιδιαστική αλλαγή.

Σε μια σύντομη δήλωση, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε πως ο Σίντλερ, ο οποίος διευθύνει την BND από το 2012 και δεν επρόκειτο να αποχωρήσει έως το 2018, θα αντικατασταθεί την 1η Ιουλίου από τον Μπρούνο Καλ, έναν αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία της κυβέρνησης.

"Η BND αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, που αφορούν όλες τις πλευρές της δουλειάς της", δήλωσε ο Αλτμάιερ.

"Αυτές περιλαμβάνουν την εξέλιξη της αποστολής της υπό το φως της αλλαγής των προκλήσεων για την ασφάλεια, την αναβάθμιση της υπηρεσίας όσον αφορά το τεχνικό μέτωπο και το προσωπικό, τις οργανωτικές και τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την NSA (σ.σ.: η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) και τη μεταφορά μεγάλων τμημάτων της BND από το Πούλαχ στο Βερολίνο", πρόσθεσε.