Σοβαρές αντιδράσεις προκαλούν στην Ιταλία οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στον αυστριακό Τύπο ότι η Αυστρία σχεδιάζει τη δημιουργία φράχτη στα σύνορά της με την Ιταλία, στο Μπρένερ, προκειμένου να αποτρέψει την εισροή μεταναστών.

«Η πιθανότητα να κλείσει το Μπρένερ αντιβαίνει αδιάντροπα στους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά είναι και κατά της Ιστορίας, της λογικής και του μέλλοντος», γράφει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μέσω διαδικτύου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, προσθέτει: «Δεν πρόκειται για σωστό δρόμο, διότι διχάζει. Πρόκειται για την παράδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι σηκώνει κανείς, λευκή σημαία και εύχομαι οι αυστριακές αρχές να το ξανασκεφθούν».

Σύμφωνα με την Μπολντρίνι είναι μια άκρως ανησυχητική κατάσταση και εκείνη της Αυστρίας είναι η πιο λανθασμένη επιλογή».

Ο ιταλός υπουργός εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, τέλος, δήλωσε στον αυστριακό Τύπο ότι «η Ιταλία ελπίζει να μην λάβει η Βιέννη μονομερείς αποφάσεις και να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ρώμη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».