Με χειροπέδες στη Θεσσαλονίκη, αφού πρώτα πέρασε από την Καστοριά, φέρεται πως είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του για τη Συρία ο διαβόητος Τζιχάντι Τζον της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», όπως μετέδωσε σήμερα η Russia Today.

Τα παραπάνω αναφέρει τζιχαντιστής, που ισχυρίζεται ότι ταξίδεψε με τον Τζιχάντι Τζον, χωρίς να κατονομάζεται, στην 8.000 λέξεων περιγραφή του ταξιδιού που δημοσιεύτηκε στο επίσημο περιοδικό των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή ο τρομοκράτης, που σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2015, το 2012 διέσχισε την Ευρώπη μαζί με τον ανώνυμο τζιχαντιστή, υποδυόμενος τον μετανάστη, με στόχο να φτάσει στο προπύργιο του ISIS στην πόλη Ράκα της Συρίας, το καλοκαίρι του 2012.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του RT ο Τζιχάντι Τζον πέρασε τη σήραγγα της Μάγχης μέσα σε ένα φορτηγό, με τον ανώνυμο τζιχαντιστή να σημειώνει ότι «οι συνοριακοί έλεγχοι είναι πολύ πιο αυστηροί κατά την είσοδο στη Βρετανία, αντιθέτως με την έξοδο από αυτήν».

Από τη Γαλλία πήγε στις Βρυξέλλες όπου και αγόρασε αεροπορικά εισιτήρια για την Αλβανία, «χωρίς φόβο ότι θα σημάνει συναγερμός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες», καθώς τα ονόματα και των δύο ήταν ήδη γνωστά στις αρχές.

«Μόλις φθάσαμε στη βελγική πρωτεύουσα, ξυρίσαμε τα κεφάλια μας και φάγαμε σε μια καφετέρια», περιγράφει ο  ισλαμιστής, επισημαίνοντας ότι ενώ ταξίδευαν με βρετανικά διαβατήρια, είχαν στην κατοχή τους δύο πλαστά γαλλικά ως εφεδρικά, καθώς και 30.000 ευρώ σε μετρητά.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται οι δύο τζιχαντιστές περνούν στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα φοβούμενοι ότι μια απευθείας πτήση προς την Αλβανία θα μπορούσε να εγείρει υποψίες, προσποιήθηκαν ότι σχεδίαζαν στη συνέχεια να αλλάξουν πτήσεις με προορισμό την Κέρκυρα.

Στην πραγματικότητα δεν επιβιβάσθηκαν ποτέ στην πτήση προς το ελληνικό νησί του Ιονίου, πλήρωσαν € 1.000 ευρώ σε λαθρέμπορους και πέρασαν κρυφά στην Καστοριά, από όπου επιβιβάσθηκαν σε ταξί με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο τρομοκράτη, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από την ελληνική αστυνομία επί τέσσερις ημέρες.

Οι δυο τους αφέθηκαν ελεύθεροι και συνέχισαν το ταξίδι τους για την Κωνσταντινούπολη όπου και τους δόθηκε δίμηνη άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας στην Τουρκία.

Από εκεί και μετά ήταν εύκολο για τους δύο τρομοκράτες, με τη βοήθεια συνεργατών του ISIS, να διασχίσουν την Τουρκία μέχρι τα σύνορα και να περάσουν στη Συρία.