Επεισόδια με δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες στη Γαλλία, όπου για μια ακόμη ημέρα εργαζόμενοι και φοιτητές έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που μεταξύ άλλων προβλέπουν απελευθέρωση των απολύσεων.

Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες, και ενώ παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις το κίνημα «Νύχτα Ορθίων», πραγματοποιούνται συντονισμένες διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας.

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις ξέσπασαν στην πόλη Ρεν, όπου όπως μεταδίδει η Liberation, επικαλούμενο μαρτυρία συνδικαλιστή που συμμετέχει στη διαδήλωση, έχουν τραυματιστεί 38 άτομα, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά. Σοβαρά τραυματισμένος είναι ένας φοιτητής στο μάτι, ο οποίος δέχθηκε σφαίρες καουτσούκ από την αστυνομία.

Στο μεταξύ στη Μασσαλία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη 57 διαδηλωτών ενώ στο Παρίσι βγήκαν στους δρόμους περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι προκειμένου να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση. Αργά το απόγευμα ξέσπασαν επεισόδια κοντά στη γέφυρα Austerlitz,  ανάμεσα σε περίπου 300 κουκουλοφόρους και τις αστυνομικές δυνάμεις, στα οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και συνελήφθησαν πέντε άτομα.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε δυνάμεις της τάξης και στη Νάντη (δυτική Γαλλία), λίγο μετά την έναρξη μιας πορείας, το πρωί, στην οποία συμμετείχαν 8-9.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 20.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Στο αεροδρόμιο Ορλί της πρωτεύουσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, οι αεροπορικές εταιρίες είχαν ειδοποιηθεί να περικόψουν το 20% των πτήσεων, αν και η κυκλοφορία διεξάγεται ως επί το πλείστον κανονικά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια του Παρισιού.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη (3 Μαΐου).

Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό, και τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από τις μέρες της οικονομικής άνθησης του 2000.

«Ορισμένα σημεία μένουν να διευκρινιστούν», αλλά «νομίζω ότι είμαστε σε θέση να έχουμε μια πλειοψηφία, υπό την επιφύλαξη των εξελίξεων που είναι ακόμη πιθανές στη διάρκεια των συζητήσεων», δήλωσε σήμερα ο σοσιαλιστής βουλευτής Κριστόφ Σιρούγκ, εισηγητής του σχεδίου νόμου στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο για τα συνδικάτα παραμένει μια "κόκκινη γραμμή": «η ανατροπή της ιεραρχίας των κανόνων» που επιτρέπει σε μια επιχειρησιακή συμφωνία να υπερισχύει της κλαδικής ακόμη και αν είναι λιγότερο ευνοϊκή.

Στις τάξεις των δυσαρεστημένων της μελλοντικής μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων βρίσκονται και εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος που διαπραγματεύονται το μέλλον του καθεστώτος της ασφάλισης ανεργίας. Έχοντας καταλάβει από τη Δευτέρα το θέατρο Odéon στο Παρίσι, επεξέτειναν το κίνημα κατάληψης θεάτρων και στην επαρχία απειλώντας τη διεξαγωγή των φεστιβάλ του καλοκαιριού. Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες τη νύχτα ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών του θεάματος θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη βάση και τον οργανισμό που έχει επιφορτιστεί με την ασφάλισή τους κατά της ανεργίας.