Η νέα προσφυγή των Ισπανών στις κάλπες, στις 26 Ιουνίου, είναι απίθανο να άρει το πολιτικό αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η μηνιαία έρευνα που δημοσίευσε η El Pais δείχνει ότι το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 29%, πολύ κοντά στο 28,7% των εκλογών του Δεκεμβρίου.

Οι Σοσιαλιστές είναι δεύτεροι στη δημοσκόπηση με 20,3% (από το 22% των εκλογών) και οι Podemos θα ακολουθεί το Podemos με 18,1% (από 20,7%). Στην τέταρτη θέση παραμένει το Ciudadanos, με 16,9%, παρουσιάζοντας άνοδο σε σύγκριση με το εκλογικό ποσοστό του (13,9%).

Η δημοσκόπηση δεν δίνει εκτίμηση για τις βουλευτικές έδρες που θα καταλάβει το κάθε κόμμα, αλλά οι μικρές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά, σε σύγκριση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, είναι απίθανο να μεταφραστούν σε μεγάλες αλλαγές σε αυτό το ζήτημα, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον τρία κόμματα θα χρειάζονται για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία, αναφέρει το Reuters.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς αυτή η πρωτοφανής, για τη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας, κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί, αν και στη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι τελεσίδικο το αποτέλεσμα.

Πάντως, τα 2/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν υπέρ ενός πολιτικού συστήματος που απαιτεί αρκετά κόμματα σε συνασπισμό κυβέρνησης, αντί για την εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ομως, η αποτυχία των πολιτικών να καταλήξουν σε συμφωνία έως τώρα φαίνεται πως απομακρύνει τον κόσμο από τις κάλπες, καθώς περίπου το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα απείχε αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ποσοστό ενισχυμένο σε σύγκριση με το 26,8% των εκλογών του Δεκεμβρίου.