Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρεναν δηλώνει πως η εξόντωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκάντι θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε τη νύχτα της 1ης προς 2α Μαΐου του 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν έφοδο στην κατοικία του στο Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Μπρέναν ρωτήθηκε για τη νύχτα εκείνη όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σε ολόκληρο τον πλανήτη τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

«Καταστρέψαμε ένα μεγάλο τμήμα (του δικτύου) της Αλ Κάιντα. Δεν έχει ολοκληρωτικά εξουδετερωθεί (…). Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εντός των επόμενων ετών το νέο φαινόμεο του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Επομένως, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι το ίδιο «σημαντικός» με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, ρώτησε ο δημοσιογράφος του NBC τον Μπρέναν, ο οποίος σπάνια κάνει δηλώσεις στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ναι, «είναι σημαντικός και εμείς θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό (…). Εάν βγάζαμε από τη μέση τον Μπαγκντάντι, πιστεύω ότι αυτό θα είχε ένα μεγάλο αντίκτυπο στην οργάνωση. Θα υποστούν τις επιπτώσεις», απάντησε ο διευθυντής της CIA.

Το Ισλαμικό Κράτος «δεν είναι μόνο μια μεγάλη οργάνωση, είναι ένα φαινόμενο. Δεν το βλέπουμε μονάχα στη Συρία και το Ιράκ, το βλέπουμε στη Λιβύη, στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες», προειδοποίησε ο ίδιος αναφερόμενος στους πυρήνες που έχει αναπτύξει η εξτρεμιστική οργάνωση εκτός των προπυργίων της στη Συρία και το Ιράκ.