current views are: 13

3 Μαΐου 2016
Δημοσίευση08:42

Ονδούρα: 4 συλλήψεις για το φόνο της Μπέρτα Κασέρες

Τέσσερις συλλήψεις έκανε η αστυνομία της Ονδούρας για το φόνο της ακτιβίστριας για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ιθαγενών Μπέρτα Κασέρες.

Δημοσίευση 08:42’

Τέσσερις συλλήψεις έκανε η αστυνομία της Ονδούρας για το φόνο της ακτιβίστριας για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ιθαγενών Μπέρτα Κασέρες.

Τέσσερις συλλήψεις έκανε η αστυνομία της Ονδούρας για το φόνο της ακτιβίστριας για το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ιθαγενών Μπέρτα Κασέρες.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ένας εργαζόμενος σε εταιρεία της οποίας ένα πρόγραμμα είχε βοηθήσει η Κάσερες να μπλοκαριστεί, ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Η 43χρονη Κάσερες, η οποία αγωνίσθηκε για να σταματήσει η κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών και ορυχείων στην περιοχή των ιθαγενών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις αρχές Μαρτίου στη Λα Εσπεράνσα της Ονδούρας προκαλώντας την οργή τόσο μέσα στη χώρα όσο και διεθνώς.

Ένας από τους υπόπτους είναι ένας άνδρας ο οποίος εργάζεται για την Desarrollos Energeticos (DESA), μια τοπική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Άγουα Ζάρκα το οποίο κατάφερε να σταματήσει η Κάσερες αφού κινητοποίησε κατοίκους και ακτιβιστές, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

Η Hidroelectrica Agua Zarca, μια μονάδα της DESA, ανέφερε σε δήλωσή της πως εξεπλάγη για τη σύλληψη του άνδρα, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε ως Σέρχιο Ροντρίγκες, και πως η ίδια δεν έχει καμιά σχέση με τον φόνο της Κάσερες.

Η εταιρεία περιέγραψε τον Ροντρίγκες ως έναν διευθυντή αρμόδιο για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Η εταιρεία πρόσθεσε πως συνεργάζεται από την αρχή με τις αρχές στις έρευνές τους.

Δύο από τους άλλους υπόπτους ήταν στρατιώτες, ο ένας εν ενεργεία ενώ ο άλλος έχει τώρα αποστρατευθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Λένιν Γκονσάλες.

Ο Πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Χερνάντες συνεχάρη τους ερευνητές και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα απονεμηθεί δικαιοσυνη. Όμως οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη δώσει κάποια επίσημη εξήγηση αναφορικά με το κίνητρο της δολοφονίας.

Η Κάσερες, η οποία είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής της, είχε κερδίσει το 2015 το βραβείο Goldman για το περιβάλλον για τις προσπάθειες της να εμποδίσει την κατασκευή ενός φράγματος κόστους 50 εκατ. δολαρίων που απειλούσε να εκτοπίσει εκατοντάδες ιθαγενείς.

 


σχετικα αρθρα