Πυρετώδεις διεργασίες για τη διάσωση της εκεχειρίας στη Συρία πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως θα φιλοξενήσει αύριο συνομιλίες στις οποίες θα μετάσχουν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης Ριάντ Χιτζάμπ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, για τη μείωση της βίας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία», ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση του Γερμανού Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και του Γάλλου Ζαν Μαρκ Ερό θα αρχίσει αύριο από τις 16.30' ώρα Ελλάδος με τον Στάφαν ντε Μιστούρα και τον Ριάντ Χιτζάμπ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, ενώ ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα που επιδιώκει την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, βρίσκεται σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Μια απότομη κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες οδηγεί στην κατάρρευση της εκεχειρίας και τορπιλίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, με τους διπλωμάτες να αναζητούν τρόπους για τη διάσωση της εκεχειρίας.

Ο βομβαρδισμός με πυραύλους σήμερα νοσοκομείου από αντάρτες σε περιοχή του Χαλεπίου που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, που προκάλεσε δεκάδες θύματα, υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η διπλωματία.

Ο Ντε Μιστούρα, ενόψει της συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε:

Προσβλέπω σε μια σοβαρή συζήτηση έχοντας σαφέστατα στη σκέψη μου ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παύση των εχθροπραξιών... Χρειαζόμαστε κάποια σαφή αίσθηση ότι οι Σύροι μπορούν να πιστέψουν πως η παύση των εχθροπραξιών είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Ο Λαβρόφ είπε ότι αναμένει μια γόνιμη συζήτηση τονίζοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι παραδέχτηκε χθες ότι η συριακή σύγκρουση είναι πλέον «από πολλές απόψεις εκτός ελέγχου».