Ευρεία επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας πραγματοποίησε η αστυνομία της χώρας αξιοποιώντας πληροφορίες που συγκέντρωσαν ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, για την ύπαρξη δικτύου που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν εισβολή σε διαμερίσματα, προχωρώντας στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, οι τρεις εκ των οποίων ήταν Μαροκινοί και ο ένας Ισπανός.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, οι τέσσερις άνδρες οργάνωναν τρομοκρατικό χτύπημα, ανταλλάσσοντας εκατοντάδες μηνύματα μεταξύ τους με σχετικό περιεχόμενο. Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν στο Πίντο και το Σιεμποθουέλος και συνεχίστηκαν στη Μαδρίτη, όπου εικάζεται πως θα γινόταν το χτύπημα που οργάνωναν οι τέσσερις τζιχαντιστές και οι πιθανοί συνεργάτες τους, που αναζητούνται.

Όπως τόνισε στα ισπανικά ΜΜΕ ο επικεφαλής της έρευνας, έχουν εντοπιστεί μικρές ομάδες διάσπαρτες στη χώρα που κάνουν προπαγάνδα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και παράλληλα, αναζητούν ευκαιρία ώστε να προχωρήσουν σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Στη δράση τους, επίσης, συγκαταλέγεται η στρατολόγηση ατόμων, τα οποία στέλνονται στο Ιράκ και τη Συρία, προκειμένου να ενταχθούν στον στρατό του ΙΚ και να πολεμήσουν εναντίον των στρατευμάτων των δύο χωρών.