Στροφή προς τα δεξιά σχεδιάζει να κάνει, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Bild, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η πρόεδρος της CDU τάχθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της υπέρ μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης των συντηρητικών ψηφοφόρων που κινούνται στα δεξιά του πολιτικού κέντρου, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών το 2017

Ως τώρα η ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών επιτίθετο στο AfD και απέρριπτε το διάλογο μαζί του και με τους υποστηρικτές του.

Μόλις χθες ακόμη ο γ.γ. της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Πέτερ Τάουμπερ χαρακτήριζε το AfD ως "οπισθοδρομικό και αυταρχικό" κόμμα.

Άλλα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκράτων ασκούσαν κριτική στις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου της AfD αναφορικά με τις θέσεις του για τις θρησκείες. Σε δηλώσεις τους χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί καταλόγιζαν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία ότι θέλει να καταργήσει το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, να επιβάλει διακρίσεις για εβραίους και μουσουλμάνους και να περιθωριοποιήσει το Ισλάμ στην κοινωνία. Εκτός αυτού, τόνισαν ότι με τις αποφάσεις που έλαβε στο συνέδριό του το AfD αποστασιοποιείται από το ΝΑΤΟ και υποστηρίζει την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ και το ευρώ.