Με …το αριστερό άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς τα νέα μέτρα ασφαλείας και οι ανερμάτιστοι έλεγχοι έχουν προκαλέσει χάος στις μετακινήσεις και ατελείωτες ουρές, με πολλούς να χάνουν τις πτήσεις τους.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών άνοιξε ξανά μέρος της κύριας αίθουσας αναχωρήσεων την περασμένη Δευτέρα, ανεβάζοντας τη λειτουργία του στο περίπου 80%, από το 20% που ήταν από τη στιγμή που υποδέχθηκε ξανά τους επιβάτες, μετά την επίθεση της 22ας Μαρτίου.

Ακόμη και η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η κατάσταση είναι «περίεργη» ενώ οι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας στην είσοδο του κτηρίου προκαλούν καθυστερήσεις αρκετών ωρών και δημιουργούν νέους κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται στον εξωτερικό χώρο.

Ανάμεσα στους επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, ο οποίος έχασε την πτήση του για τη Βουδαπέστη, καθώς περίμενε στην ουρά για 2 ώρες και 40 λεπτά.

Η αποτυχημένη απόπειρα πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και η ταλαιπωρία των επιβατών από τις πολύωρες καθυστερήσεις βρίσκονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου.

Η απόπειρα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτηρίζεται «καταστροφική»  στα σημερινά πρωτοσέλιδα του γαλλόφωνου βελγικού Τύπου, με τους αρθρογράφους των κύριων άρθρων να επισημαίνουν ότι το Βέλγιο δεν έπρεπε να παρουσιάσει αυτή την «απογοητευτική» εικόνα, καταστροφική για τη φήμη της χώρας.

Ο Τύπος επισημαίνει ότι το «χάος» που δημιουργήθηκε χθες στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ οφείλεται στο γεγονός ότι η ευθύνη για την ασφάλεια επιμερίζεται μεταξύ της ομοσπονδιακής αστυνομίας, της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας G4S και των εργαζομένων του αεροδρομίου.

Οι νέοι ενισχυμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας ενώ το κόστος τους καλύπτεται από το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο κατηγορείται ότι δεν διέθεσε επαρκές προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών.

Την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους γύρω από το αεροδρόμιο προβάλλει και ο φλαμανδικός Τύπος. Τρόπους να αποκατασταθεί η κανονικότητα στο αεροδρόμιο του και να μην κυριαρχεί πλέον το χάος χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο και η ασφάλεια των επιβατών, αναζητεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιαμπόν από κοινού με τα σωματεία των αστυνομικών, σύμφωνα με το κεντρικό θέμα της De Morgen.