Το ποσοστό δημοτικότητας της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ σημείωσε άνοδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως ξεπερνά την πρώτη σοβαρή κρίση της θητείας της εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς. Το ποσοστό της Ρουσέφ αυξήθηκε στο 49% τον Ιούνιο από 47% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία μιας έρευνας της εταιρίας Datafolha τα οποία δημοσίευσε η Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Folha de S?o Paulo χθες.

Η δημοσκόπηση έγινε την 9η και την 10η Ιουνίου, αφού ο υπουργός προεδρίας της Ρουσέφ παραιτήθηκε -- την Τρίτη -- λόγω των αμφισβητήσεων για τον τρόπο που πέτυχε την αύξηση της προσωπικής του περιουσίας, ένα σκάνδαλο που αποκάλυψε ότι η πρόεδρος δεν χαίρει ανεπιφύλακτης στήριξης από τους συμμάχους της στο Κογκρέσο.

Ο Αντόνιο Παλόκι, υπέρμαχος της επιβολής μέτρων περιστολής του πληθωρισμού και δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε ότι δεν έκανε τίποτε το μεμπτό, αλλά αποφάσισε να παραιτηθεί διότι ο σάλος για την υπόθεση εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της.

Η Φόλια δεν δημοσίευσε άλλες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα δημοσιεύσει ολόκληρη στο σημερινό της φύλλο. Έγραψε πάντως ότι η εικόνα της Ρουσέφ επηρεάστηκε από το σκάνδαλο και ότι αποκαλύπτονται ανησυχίες για την οικονομία, ειδικά για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός, που έχει φθάσει το 6,5%, το ανώτατο ποσοστό που έχει ορίσει η κυβέρνηση, έχει καταστεί η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ρουσέφ στην πρώτη της χρονιά στην εξουσία. Η επιβράδυνση της οικονομίας και ο πληθωρισμός ενδέχεται να την αποδυναμώσουν στο Κογκρέσο, όπου προσπαθεί να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων.

Η δημοσκόπηση της Datafolha έγινε σε δείγμα 2.188 ανθρώπων σε όλη τη χώρα κι έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±2%.