Η κεντρική επιτροπή του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ επέλεξε τον Σαλάμ Φαγιάντ υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, ανακοινώθηκε από τη Φάταχ στη Ραμάλα της Δυτικής 'Οχθης. "Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην έδρα της παλαιστινιακής προεδρίας (στη Ραμάλα), αποφασίσαμε να ορίσουμε τον Σαλάμ Φαγιάντ επικεφαλής της μεταβατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης", δήλωσε μέλος της κεντρικής επιτροπής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Φαγιάντ, ένας ανεξάρτητος οικονομολόγος, που έχει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, είναι σήμερα πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής".

Η Φάταχ και το αντίπαλο κίνημα Χαμάς, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί η Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη στο Κάιρο για συνομιλίες σε σχέση με το σχηματισμό της προσεχούς μεταβατικής παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Απορρίπτει η Χαμάς την υποψηφιότητα Φαγιάντ

Η οργάνωση Χαμάς απέρριψε σήμερα την υποψηφιότητα του Σαλάμ Φαγιάντ για την πρωθυπουργία της προσεχούς μεταβατικής παλαιστινιακής κυβέρνηση.

 "Η Χαμάς ήδη ενημέρωσε τη Φάταχ κατά την τελευταία τους συνεδρίαση (στις 16 Μαΐου στο Κάιρο) ότι απορρίπτει την επιλογή του Σαλάμ Φαγιάντ ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Σάμι Αμπου Ζούχρι.

"Η επιλογή του Σαλάμ Φαγιάντ από την κεντρική επιτροπή της Φάταχ είναι μόνο μια υποψηφιότητα της Φάταχ και κάθε αρχηγός κράτους πρέπει να επιλέγεται ομόφωνα και όχι από τη μια εκ των δύο πλευρών", υπογράμμισε ο Αμπου Ζούχρι.

Η Φάταχ και η Χαμάς συμφώνησαν στα τέλη Απριλίου να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συγκροτείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες προκειμένου να προετοιμάσει τη διενέργεια εκλογών σε ένα χρόνο, τερματίζοντας έτσι τέσσερα χρόνια διχασμού.